Diskusi

Kepada kawan – kawan semua… Apa – apa perkara terkini yang ingin anda khabarkan pada semua… Bolehlah meninggalkan komen di bawah….

  1. biodpliupsi
    Julai 20, 2007 at 7:25 pm

    Salam semua, ade berita tergempar… Kak sue menangis bila tebgok flash yang kitorg wat.. Hehehe.. Jangan sedih2 ok.. Nanti kita jumpa ramai2 lagi.. mintak ust wat reunion ke ape ke…

  2. kaksue
    Julai 20, 2007 at 7:31 pm

    wei… korang xsedih ke.. waaa ..bile la leh juPer korang lg…jangan luPe uPsi ye…Peace…

  3. kaksue
    Julai 20, 2007 at 7:44 pm

    kePade seme bio families member, akak nak nyusun 10 jari tangan dan 10 jari kaki memohon amPun dah maaf sekiranye ade tutur kate akak yg mengguris hati dan Perasaan korang ye.. jangan amik ati ye…all the best to you all.. may all of us will become the GTO hehe…chayok2…

  4. ust
    Julai 21, 2007 at 1:48 am

    Assalamu’alaikum….insyaAllah akan kita buat reunion nanti…tahun depan…bulan, hari, tarikh belum ditentukan lagi…first and formost….keep in touch ok? good luck in your practikum…(nie english pasar je bak kate DR Quek)..see yea..wassalam…

  5. biodpliupsi
    Julai 21, 2007 at 7:01 pm

    Wei mana budak2 bio squad yang lain… jgn la menghilangkan diri begitu sahaja…

  6. biodpliupsi
    Julai 21, 2007 at 8:37 pm

    Relax bah! masing2 tengah melayan blues beb! nangis.. tapi apapun itulah kehidupan.. masa tetap berlalu tapi yang saya pasti ikatan yg terbina akan tersemat di hati dan tetap kekal….insyaAllah. saya doakan Cikgu2 semua Jadi Cikgu yg Constructivis! demi Bola sepak Malaysia!

  7. yusXY
    Julai 21, 2007 at 10:10 pm

    salam semua..ok wish you guys all the best in whatever you do and whatever you all want to do. nk jadi cikgu constructivism ke, ape ke yg penting jadi diri sendiri. i have one wish to all of DPLI biology teacher squad. what i want, is to meet you guys in year 2020. jadi dalam masa menanti ketibaan tahun wawasan itu, cikgu2 semua boleh contact saya menggunakan apa jua jenis teknologi komunikasi tetapi kita tidak boleh bertemu. thats the deal. so let prepare ourself to the year of 2020…..wasalam.

  8. yusXY
    Julai 21, 2007 at 10:16 pm

    jangan sedih2 ok. bertemu tiada perpisahan..rindu2an jadi kenang2an. ingat mengingati antara kita tiada apa yang akan dilupa.

  9. honey dew
    Julai 22, 2007 at 9:46 pm

    alaa… mane korang ni…
    sampai ati lupe terus kat akak… isk3…kalau ada umur yang panjang kite g ngeteh kat pyorrr ek…
    sayonara upsi…

  10. ust
    Julai 23, 2007 at 8:23 pm

    assalamu’alaikum…salam sejahtera…..sesungguhnya bahang perpisahan masih terasa…sayu dan pilu silih berganti….memori kita bersama masih segar dalam ingatan…dengan celoteh masing2 yang begitu menghiburkan….namun semua itu terpaksa ku lepaskan demi memburu matlamat perjuangan abadi……salam perjuangan buat semua…..teruskan usaha murni kalian walau di mana berada…andaikata berlaku sesuatu yg tidak kita rancangkan…anggaplah itu semua ujian dari Tuhan Yang Maha Esa…daku doakan moga kalian kan dipermudahkan segala urusan hidup di dunia mahupun akhirat…masalamah wa ila liqa’…..wassalam….

  11. biodpliupsi
    Julai 23, 2007 at 9:37 pm

    Kepada kawan2 semua..ketahuilah…yang ust dan azha tak dapat sekolah untuk praktikum….wawawagrhh… sedihhh……:(

  12. honey dew
    Julai 23, 2007 at 10:53 pm

    kepada ustaz n azha..sabarla…mungkin ada hikmah disebalik dugaan ini. Jadikan dugaan ini sabagai satu semangat untuk melangkah lebih jauh.Sesungguhnya Allah menguji hamba2nya yang mampu menempuhi ujian tersebut.Teruskan berusaha,chayok2… gambate kudasai…kami semua sentiasa bersamamu…moga mentari esok akan bersinar dengan lebih terang dari hari ini..( memangla hari ni asyik mendung n ujan jer..)sokongan akak xberbelah bagi untuk kalian…teruskan perjuangan….peace..

  13. biodpliupsi
    Julai 24, 2007 at 10:05 am

    Azhar apply smk cheras perdana (masih pending)
    Ust apply smk bdr baru sg long (pun masih pending)
    Dokan kami….

  14. naza
    Julai 24, 2007 at 11:58 am

    assalamualaikum…

    bru x smpai smggu meninggalkan upsi..sedih lg nie..huhu
    asyik teringat kt korang je..rindu..
    kt azhar n ustz..insyaallah sek tu akn terima, yelah mane aci ek korg x wat praktikum..hehe

    kt kwn2 y len..good luck u praktikum..takut nih nk jumpa ank murid..
    karang kalo ank murid wat nakal..bertindklah ikut fikiran n b’timbg rasa.
    nanti x psal2 msuk surat khabar..sayangilah ank murid kiter!!!!
    dh hbis wat praktikum kita wat ler reunion..kalo x leh, bln 3 thun depn nanti kan konvo..x sggup lah nk tunggu 2020 lamer tuh..sume janji dtg tau..

    jumpa lg..go go caiyok..be happy always.. salam.

  15. fisherman
    Julai 25, 2007 at 1:20 am

    bio kan diri beb….

  16. fisherman
    Julai 25, 2007 at 1:20 am

    bio kan diri beb….
    lepak kedai kopi..

  17. fish and shut up
    Julai 25, 2007 at 1:24 am

    bosan… kang ade jgk seminit sekomen aku letak…

    zaha,
    berape kali 1 ari aku bley letak komen dlm diskusi ni?

  18. honey dew
    Julai 25, 2007 at 9:51 pm

    salam…korang janganla menyepikan diri…cepatla ym lg… miss u all so much huhu…naza, jangan takut… awak kan lebih tua dr budak2 kat skolah tu…hehe sebenarnye akak pun takut…all the best to all of us…kalau ade pape contactla…

  19. Julai 26, 2007 at 9:56 am

    Salam…sori semua… umah ni internet prob… haha…

  20. tan
    Julai 26, 2007 at 8:31 pm

    frens,may u all be well and happy all the time!
    nice to know u all.

  21. naza
    Julai 27, 2007 at 11:23 am

    assalamualaikum…
    kiter bo on line kt cc je nih…jauh pulak tu..tp smata-mata nak tau p’kmbngn korang, kiter sanggup..hehe
    komp nie x leh pkai YM lak..
    azhar n ustaz..camne ngan sek? ok x?
    k ler..miss u all..
    salam.

  22. najedi pro-caster
    Julai 27, 2007 at 4:31 pm

    petang ni lepak dgn kwn2 kt celah2 kampung je, mlm td pukul 2 baru balik beb tuh pon sbb ujan kalo cuaca ok sampai pagi jgk mancing… lama sgt tak balik kampung rasa nk pusing2 sampai pening dulu isnin ni dh masuk skool beb… ari tuh sedih nk berpisah dgn set bio dpli, ari nih sedih nk berpisah dgn kwn2 sini plak, hidup musti terus… mlm ni bas pukul 9!!
    weh geng aku rindu kt set mung, kumar & esa siot… ado gapo2 meseh aku laluh…

  23. ust
    Julai 29, 2007 at 11:12 pm

    assalamualaikum…alhamdulillah…berkat doa kalian kami di terima di sekolah yang kami pohon ari tu….azhar kat cheras perdana dekat ngan umah dia…ust dapat kat sg long…sok menjadi permulaan bagi kita semua bergelar seorang pendidik…semoga kalian dapat menjadi seorang pendidik yang cemerlang..insyaAllah….kedang kami dalam doa kalian…insyaAllah bab gathering kita akan buat nanti lepas abih praktikum…..tempat akan di makumkan kemudian…..keep in touch…all da best for practicum…

  24. azhars
    Julai 30, 2007 at 11:03 pm

    Giler beb…sekolah aku pengetua cakap sekolah paling bermasalah disiplin…. pengetua 1st time datang pun dia cakap terkejut beruk….

  25. ust
    Julai 31, 2007 at 12:28 am

    salam…peh memang mencabar dunia guru zaman sekarang…sekolah ust pun bermasalah disiplin…pastu mejoriti pelajar cina…..memang agak susah nak kontrol diaorg nie.tapi ada gak sebilangan yg baik betul…mungkin sikap guru kat sekolah tersebut yg tak membantu pembelajaran murid…yg mencabar tu fully english…fuh berpeluh gak nak speking london tuh….but any how we must try our best to give the best to help the school..that is the way we are… 🙂 all the best in our practicum everybody….espirit de corp’s 4 bio teacher’s squad..

  26. cikgu najedi
    Julai 31, 2007 at 3:44 pm

    mapuh kerah… aku masuk kelas peralihan kena ganti cikgu hok cuti baru bukok buku nk ngajar ado doh budok laki tolok budok puang sapa jatuh belebok, gilo molek aku stress… kemarin jago exam percubaan pmr pendidikan seni ado jugok hok tersilap kaler leher kawan kt tepi, dah la ari pertama budok panggil abang tertukar dgn salesman gilo ah ding dong…
    jiwa ku dok tenteram…

  27. shah29
    Julai 31, 2007 at 3:47 pm

    pendy in the house…

    member semua teruskan contructivist! jadi permata yg menyinar di lautan.. cikgu2 semua.. 2 hari di sekolah macam tak sanggup utk melangkah dah… doakan supaya kita semua terus ber juang dalam usaha murni ini… Allah swt memberikan kita tugas sebagai pendidik tugas yg mulia banyak cabaran…saya sedih dan shock! truma kata azhar.. tapi saya yakin kita semua pasti berjaya.. Anak2 didik kita adalah emas dan kita adalah “Goldsmith” yg membentuk emas supaya terus mahal harganya…

  28. honeydew
    Ogos 1, 2007 at 12:11 pm

    salam… wei korang… tolong akak cepat…nak putus harapan dah ni…ngajar kat katholik ni, mcm ngajar budak dr planet pluto tau x… huhu…dah la kena ngajar kimia n maths… xdapat ajar bio …
    kelas peralihan pun kena ajar… tolong2…kalau xdapat berite dalam mase 12 minggu ni.. tolong la jenguk2 kt hospital bentong ye…tapi apepun perjuangan harus diteruskan jugak….doakan akakmu di sini ye wahai adik2 ku semua…bye…gambate kudasai kaksue…

  29. naza
    Ogos 1, 2007 at 5:00 pm

    assalamualaikum…
    hri nie first time mengajar..sblum nie jd ckgu relief je..
    budak2 kt sek ni bo thn la jugak..nakal tp baik2..
    smggu kiter de 6 waktu je..sek tu x dpt nk bg bnyk2..bole ke tak sampai 10 waktu?
    penat sngat hri nie..lesson plan pun x brapa siap..
    kiter ajar bio n sc. form 4..nsib baik budak2 dlm kelas tu pandai2..

    to azhar..lesson plan group awk x de la dlm cd.. bole letak tak dalm ‘lesson plan’

    k le…go..go..caiyok
    w’slm

  30. honeydew
    Ogos 2, 2007 at 10:28 am

    salam, korang ada x siape2 yang adae lesson plan kimia…semue tajuk form 4.kalau ader leh kasi kat akak.. emel kat suwaiya_hani@yahoo.com. tq

  31. ayip
    Ogos 3, 2007 at 9:39 pm

    asalamualaikum..lame rase tak bukak tenet…agak tension bila kena ngaja budak nakal nakal..susah wei..baru 2 hari suara aku ilang……ape pun ni cabaran dalam hidup aku…ok good luck utk semua..

  32. najedi
    Ogos 5, 2007 at 12:14 pm

    ngajar ngajar ngajar ngajar
    ngajar ngajar ngajar ngajar
    pah ceroh…….

  33. Ogos 5, 2007 at 4:01 pm

    Gilos…nak pengsan…

  34. naza
    Ogos 5, 2007 at 4:47 pm

    assalamualaikum…
    sian kak su…x pe la, itu sume cobaan…
    kwn sume jngn ler putus asa ye..bru smggu.
    kuatkan semangat kuatkan iman k!!!
    gambate! go..go..caiyok!!

  35. honeydew
    Ogos 6, 2007 at 1:04 pm

    Hari ni g sekolah dengan semangat baru hehe… ajar kimia td… emm budak dah agak in control.. tp i need kimia nye lesson plan… sape lg yang ajar kimia form 4… kasila akak lplan ye.. syawal ke syarum ke…pg td assembly dok nyanyi lagu negeri pahang n jalur gemilang banyak x.. budak2 sini x reti nyanyi…sakit tekak cikgu yg lebih2 nyanyi hehe..

  36. makhluk biologi lemau
    Ogos 9, 2007 at 1:28 am

    jadi cikgu yang penuh dengan content tidak menjamin jugak keberkesanan proses P&P, sepatutnya kebolehan cikgu mendekati pelajar yang terdiri dari golongan muda juga kena dititikberatkan, masuk kelas dengan kepala penuh dengan content pun boleh buat apa kalau pelajar tidak ada minat untuk belajar, jangan sesekali menghina pelajar yang lemah hanya kerana “content” pengetahuannya terhad, renung dedalam mungkin itu hanya benchmark dari cikgu tersebut sahaja yang kononnya hebat dengan content, kemahiran mendekati pelajar wujud melalui pengalaman cikgu tersebut yang dilalui sebelumnya, tak kisah la nak kata aku poyo pun.

  37. cikgu najedi
    Ogos 9, 2007 at 1:29 am

    it is damn true bebeh…

  38. cikgu najedi
    Ogos 9, 2007 at 1:30 am

    tadok ore nk bg komen biar aku jah bg…

  39. honeydew
    Ogos 9, 2007 at 1:00 pm

    jedi… gane ajar klas peralihan?? ada tips yg bagus x? akak dah xtau nak wat ape kat diorg ni…ajar science in english, xfaham papepun, ckp dlm bm pun xfaham gak… nak ckp bhs ape ek???

  40. cikgu najedi
    Ogos 13, 2007 at 4:30 pm

    mmg ar ngajar kelas peralihan nih byk dugaan, cikgu senior pon x leh kontrol kelas kite lg ar, suara kena kuat le kak sue biar dirg takut… susah ooo….

  41. naza
    Ogos 13, 2007 at 5:22 pm

    salam sume…
    ada baik ke?
    alhamdulillah skrg dh bo adapt dgn environment sekolah..dah rapat skit dgn budak2 tu..depa kater kiter comel..hehe..
    depa pandai tp malas nak bljr tu je..tp menyakat mmg pandai sngat
    nk kena bg motivasi lebih skit..
    pe..pe…pun
    go…go caiyok k

  42. achik99
    Ogos 19, 2007 at 12:40 am

    salam sume..baru hari nie dapat online..rindu kat korang sume..niza praktikal kat sekinchan..sekolah dekat laut..hari2 makan ikan fresh..murah2 lak 2..best tul..niza kena ajar bio f4 ngan sc f4..dak kelas bio baik, ok la tapi agak pasif dalam kelas..asyik buat muka blur..xtaule diorg paham ke x..dak kelas sc lak ya Allah punyela byk mulut…sepatah kite cakap 10 patah diorg jawab..nakal yg teramat..suke sangat tukar tpt duduk dlm lab..tapi,bile kite tanye soalan betul lak diorg jawab…cume niza kena kuatkan volume suara coz diorg nie kalu kite bercakap kat depan aderla yg buat forum kat blkg..sungguhpun cm2, diorg ok..nakal diorg pun nakal bdak2 kg..pnah skali niza kena jaga dak trial pmr, niza kena jaga bdak kelas paling last..mase 2 paper BI 2…rase2 2le dugaan yg paling hebat skali…xtakut langsung ngan kite..diorg xleh jawab pas2 kacau lak kwn2 yg lain..truk tul..byk kali gak ler marah diorg..tapi xmkn saman..ermm ade x sape2 yg dah kena observe ngan penyelia??cmner ye penyelia observe nanti???takut gak nie..

  43. gibson "les paul" second-hand
    Ogos 21, 2007 at 3:09 pm

    gile ah cikgu niza kite buat refleksi x tahan beb hihihi…
    same je ahli geng otai bio kat kajang ni pon pening jgk dgn karenah bakal pemimpin negara kelak…
    bukak sekolah ni kena observe dgn penyelia, dgn cikgu pembimbing dah kena teruk, constructivism konon hampeh…
    answer sheet betul la.

    yang benar,
    – NAJDI –

  44. honey dew
    Ogos 24, 2007 at 8:36 pm

    salam, dah lame x berdiskusi dengan korang. Cuti skolah dah nak abis, huhu dah nak kena g skolah isnin ni…dah mula rase nak demam nih.. nak wat lesson plan tuk isnin ni.. nak ajar titration… hmmm bile la buleh dapat ajar bio ni…mesti naik cuti ni kena observe ek… takutnye…
    nak tanye skit… yang lain2 mane ni…azhar, syarum,fendy,ustad,izah, dianne, ct,ibu,as, syarah…seme yg lainla.. mehla bincang2 kat sini.. rindula kat korang… papepun all the best to all of us…gambate kudasai…

  45. fendy & jedi
    Ogos 27, 2007 at 6:38 pm

    haizul kate ari nih ari jadi beliau…
    betul ke? dah tambah tua ar mu haizul…

    jedi : betul ke haizul dh tua?
    fendy: betul…
    jedi : agak-agak berapo umur beliau?
    fendy: ntah la tapi arwah baik orangnye…
    jedi : dia belum mati la
    fendy: ye ke?
    jedi : yang arwah tuh haizul lain, kite skang bercakap tentang haizul yang begitu ustad orangnye…
    fendy: oh yang kekadang comel tu ke?
    jedi : ye la kekadang je tapi biasanye tak comel…
    fendy: berapa umur dia?
    jedi : kepada sesiapa yang tau usia warga emas ini boleh lah bagitau kami semua dalam diskusi ni…
    fendy: terima kasihhh….
    kami berdua: selamat menyambut hari merdeka yang ke 50!!! malaysiaku gemilang!!!

  46. honeydew
    Ogos 28, 2007 at 12:00 pm

    happy birtday ustad…. semoga panjang umur n murah rezeki…. selamat menjadi warge emas hehe…

  47. Ogos 28, 2007 at 3:42 pm

    Hepi besday haizul
    dah tua dah…cepat kawin…lapaq nasik nie…ingat apa ka…

  48. niza
    Ogos 29, 2007 at 3:03 pm

    hepi belated b’day haizul…🙂
    moga dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki
    nanti jgn lupe jemput niza kalu nak buat kenduri nasi minyak

  49. jedi
    Ogos 30, 2007 at 7:15 pm

    hezo suruh aku bagi crazy frog students aku makan sosej…
    aku tau tektik hezo yang sebetiknyo dio nok “pow” sosej crazy frog maso aku away…
    zaha takut tgk crazy frog…
    fendi bebuat berani…
    yaser kontrol macho padahal kecut perut…
    aku terpakso bawok balik umah beb kalu buleh nok je aku lepas dalam sungai…
    cikgu suh bawok crazy frog hok kecik beli kat kedai ikan perhiasan tapi students gi beli kat kedai seafood pulok, besar tuh goreng pon sodap…

  50. pendy
    Ogos 31, 2007 at 6:27 pm

    Merdeka!merdeka!merdeka! cabaran di zaman selepas penjajah berikan kemerdekaan kepada kita..telur-telur sekular yang mereka tinggalkan di dalam badan tanah melayu yang suci ini telah menetas. pewaris Malaysia sudah ramai yang diserang virus,antara simptom-simptomnya;
    1) rambut bertukar menjadi perang.
    2) baju dilepaskan diluar
    3) rambut jugak menjadi tajam-tajam seperti burung belatuk
    4) hilang selera untuk masuk ke kelas.
    5) tangan menjadi liar sentiasa menumbuk,vandalisme dll.

    wahai anak bangsa malaysia segeralah mengubati penyakit ini…wahai insan yang bernama “guru” tolong lah mengubati pewaris Malaysia.InsyaAllah bersama kita.

  51. pendy
    Ogos 31, 2007 at 6:35 pm

    Malaysiaku Gemilang…
    rakan guru sekalian,ikhlaskan hati mendidik kerana nikmat yang kita dapat daripada hasil hati yang ikhlas sangat manis..

    rakan guru sekalian,
    cemerlangnya Malaysia terletak ditangan kita,
    jatuh bangunnya bangsa Malaysia juga dipikul oleh bahu kita,

    rakan guru sekalian,
    ingatlah Allah Maha bijaksana, Maha Melihat,
    jadi didiklah anak bangsa dengan ilmu yang berguna,
    ilmu tentang kehidupan bukan ilmu yang melalaikan,

    puisi Nukilan,
    Indera Shahira
    perlis darul sunnah

  52. UST
    Ogos 31, 2007 at 7:23 pm

    Assalamualaikum…….terima kasih atas ingatan semua…………..terharu gak rasanya…….for jedi…bile nok beli sosej tu…..lapo doh katok mung tu…..jangan seksa binatang……..dok pung buie dia makan mc D ke…ok gak…. 🙂 pe2 pung slamat hari merdeka….teruskan usaha murni mendidik anak bangsa…….tabahkan hati menghadapi kerenah anak2 muda zaman kini……doakan je mereka boleh jadi org yg berguna di masa akan datang….wallahu’alam….

  53. UST
    September 1, 2007 at 6:50 pm

    Assalamualaikum……

    cerita suatu malam…….

    di malam yang hening………aku merebahkan diri di atas katil yang empuk…..ermmmm…..memang best dapat rehat macam nie…detik hatiku…..waktu itu teman sebilikku belum lagi mau tidur….tengah berhempas pulas menyiapkan ………………..adele kejenye tu…….mate dah ngantuk so aku tido dulu……nak dipendekkan crite….tngah dok syok layan blues mimpiku….tetibe je badanku berpeluh…….rase hangat…..akupun terkejut…..so dah terkejut dari tido akupun bukakle mate…….ish-ish…..bile bukak je mate tengok2 member aku duk tido sebelah…….patutla rase hangat…… 🙂 so aku bangun pi bilik air…..dah tengok banyak sangat dia ambik space kat tempat aku tido…akupun tido sbelah dia, kat tempat dia…..lagi selesa…..tengok jam baru kul 4.30am…..nak tunggu subuh lambat lagi..so akupun sambungla layan blues mimpi aku semula….kul 6.10am baru bangun balik mandi and solat subuh….tu jela crite aku….banyak lagi sbenarnya….lain kali aku sambung lagi…..
    dalam hidup keselesaan perlu bagi menjamin kebahagiaan diri dan kesejahteraan keluarga umumnya……tapi perlu juga ada ‘give n take’ supaya wujud persefahaman dan mengeratkan lagi hubungan silaturrahim…..wallahu’alam…(ini kisah benar…ada kene mengena dengan yang masih hidup……)

  54. jedi
    September 3, 2007 at 8:34 pm

    ada kalanya malam yang sunyi memberi seribu rahmat kepada insan kerdil seperti aku, maaf kan aku hezo, tp ternyata kau yang mempunyai jisim yang besar makan space….

  55. yusXY
    September 4, 2007 at 12:24 pm

    assalamualaikum, shbt…
    mcm2 aku dgr pasal skola la, perangai stud. la….bla..bla..bla…
    kte kan dah jd cikgu..so terima jer la. think positive, k!
    berusaha…

    p/S: borg posting akan dimsk dlm web upsi this week. tunggu jer lah sampai isnin dpn. 10/8/07. aku jmpa cik fiza, dia yg ckp. posting??? mybe mei ktanya. nk cpt lagi mac ktanya jgk.

  56. September 4, 2007 at 3:01 pm

    memang terima je wahai yusno…bercerita ni bukan menjadikan nye isu atau ape2 yang tidak baik..sebaliknya saling bertukar pendapat…supaya sama2 dpt mencari jln pyelesian dlm mendidik anak bangsa kite..memang benar kita kan cikgu! terima mereka…terima kita…terima sglnya.. dan yang paling penting
    jadikan mereka menerima didikan kita bkn setakat ilmu bahkan akhlak..

  57. Pendy
    September 8, 2007 at 2:09 pm

    Biar betik!!!!!!! takkan posting bulan mei?UPSI ke yang uruskan posting?atau buat palatau?

  58. Pendy
    September 8, 2007 at 2:16 pm

    nampak gayanya jadi penternak kambin yang berjaya la aku selama 8 bulan..ish2 pelik betui la..

  59. pakcik
    September 9, 2007 at 11:37 am

    lembu pakcik ada dua, mau bagi upsi bela satu…

  60. jedi & pakcik
    September 9, 2007 at 11:52 am

    ape la encik pakcik nih, hal lembu pon nk bak masuk diskusi…

    jedi: askum pakcik, ape ce…
    pakcik: wasalam, jedi x tau pakcik dah fedap dgn hal posting nih (sambil batuk) …
    jedi: nape pakcik? ape masalah dgn hal posting?
    pakcik: kamu mmg slow la jedi…
    jedi: dah nk buat mcm mane skang jedi susah nk online hari2 mau pegi cat pagar sekolah, mural la katakan
    pakcik: cat sekali la kandang lembu pakcik, ada kwn pakcik ckp posting utk dpli upsi lewat berbanding posting dpli kt lain…
    jedi: tu pon nk gelabah ke? rilek la pakcik jgn ar pink sgt, nnt diorg adjust balik ah tuh, kan diorg dulu ckp bulan januari kan posting…
    pakcik: mmg la diorg ckp mcm tuh, skang ni dpli upsi x isi pon lagi borang posting, diorg ni mengewat the hell kan geng dpli ja…
    jedi: kemon ar pakcik, ebriting’s gonna be olrait… skang kite berdoa je la pakcik, itu jln paling baik, bukan melatah dgn mcm2 gaya, dah la pakcik meh jedi tlg pakcik amik balik lembu pakcik tuh…
    pakcik: time kasih jedi…
    jedi & pakcik: daaaaaa………… muah.

  61. September 9, 2007 at 2:06 pm

    Aloo…over2…kambing itam 25687.. gerak atas bawah kiri dan kanan.. over2.. ya2.. alo.. uish silau2… pe ni beb.. pengeposan guru2 dpli bulan mei… aku pakai pos laju pun sehari je.. ape pya upsi.. pakai kurier lagi bagus… ape da… kpm tolon kami…

  62. biodpliupsi
    September 9, 2007 at 2:12 pm

    Ape la budak2 BTS ni… ish2.. bersabar ye.. jgn cepat melatah seperti ayip.. kelak bahaya dirimu itu… kita kena tggu ketua kita pi siasat dulu…nanti kita inform.. go go BTS

  63. UST
    September 9, 2007 at 6:12 pm

    assalamu’alaikum….ape2 pun slamat ari merdeka yang ke 50.imbas balik apa erti merdeka dalam diri kita….adakah benar kita nie dah merdeka?kalau hanya keamanan sahaja yang dijadikan ukuran kita merdeka…..rasanya tidak memadai….kerana secara perlahan2 rakyat kita dijajah hingga ada yang sanggup buang agama…..buang maruah…….masyaAllah….astaghfirullahal’azim…apa nak jadi remaja kita zaman sekarang….nie kisah benar yang berlaku di sekolah di mana sahabat2 kita buat praktikal…..hal disiplin jangan cakapla…..semua gaya ala gengster……tak kemas langsung…..moga Allah kuatkan iman kita semua agar tabah menghadapi cabaran mendidik ummat akhir zaman ini….pasal posting……..insyaAllah kita semua akan dapat…cuma masa dan tempatnya belum tahu lagi…harap dapat bersabar…..memang diakui kita di anak tirikan oleh ‘ibu kandung suluh budiman’…tapi tak bermakna hak kita dinafikan….cuma permainan politik diaorang……kita watak kecil nie kena banyak bersabar…..

  64. UST
    September 12, 2007 at 5:26 pm

    Assalamu’alaikum….dari meja mantan wakil biology teacher’s squad….
    maklumat terkini mengenai borang posting.
    Tarikh : 30/09/2007
    Masa : 11.30 am
    Tempat : Dewan SITC, UPSI
    Semua dikehendaki datang ke upsi untuk mengisi borang posting dan terus hantar.
    Sila bawa bersama 3 salinan semua transkrip dan sijil yang telah disahkan, gambar ukuran pasport, sijil kahwin(kalau ada). Untuk maklumat terkini sila rujuk di portal.
    Sekian untuk makluman semua..

  65. yusXY
    September 13, 2007 at 9:42 am

    hai sume…askum. hr nie awal ramadhan. slmt bpuasa kpd sume guru2 di malaysia.
    by dway, ada story mgatakn yg bdk dpli kena turun upsi 30sept nie. psal posting la pe lagi la kan…..bkn nk gosip tp mnympaikan berita jer….
    hahaha…kakashi kun jgn marah ek!

  66. soya talk
    September 13, 2007 at 12:55 pm

    salam…Selamat berpuase kepada semua kawan2 yang beragama islam… selamat berjuang menempuhi dugaan sepanjang bulan ramadham yang mulia ini…jumpe kat upsi 30hb nanti ye…

  67. niza
    September 13, 2007 at 2:48 pm

    salam sume…selamat berpuasa..moga2 tahun nie kite dapat menjalankan ibadah dengan aman tanpa bencana…ermm,kesan dr gempa bumi kat sumatera dah 2 kali tempat niza ade gegaran…risau gak nie..n’way diharapkan kite sume dalam keadaan selamat k:)

  68. Junaid sensei
    September 14, 2007 at 12:42 am

    Salaam..May this Ramadhan.,Allah will accepts all our deeds and forgive all our sins…ameen…

    Take care all of u guys..Ramadhan Mubarak…

  69. September 15, 2007 at 6:15 am

    Tempat niza bru gegaran je.. tempat SMKCP azhar gegaran seminit je abis retak satu blok kat sekolah… adoi.. dah la semua lab sekolah kat blok tue.. so next time lecturer nak observe kena la masuk kelas…. sedey…

  70. jon van der jedder
    September 15, 2007 at 6:19 am

    weh junid, aku x dpt menyertai mu main futsal mlm td, len kali ye bro…
    aku bersahur @ mekdi td, dasyat betul meal pagi bazir duit je mkn x abis…
    petang2 biase gi bazar ramadan lg dasyat, kurus posa siol tgk awek2 sexy membeli juadah, pendi la yg cite aku x tau pon sbb aku terus tutup mata, hidung, telinga, mulut nk jaga posa aku…
    pasal gempa bumi @ indon tuh korg jgn risau aku dh bincang dgn gov diorg, nnt diorg bikin pagar besi supaya gegaran x sampai ke tempat korg lebih2 lagi tempat niza sbb die kate dh 2 kali terasa gegaran, berita lanjut bleh tanye aku direct 30hb ni kt SITC…

  71. niza
    September 17, 2007 at 12:38 pm

    iyerla 2 jon van jedder…time kasih byk2 diatas keprihatinan mu…isk..isk..isk..terharu lak rasenye..
    azhar, masuk nie dah 2 minggu niza ngajar kat dalam kelas..lab tutup coz trial spm..xlehler nak pakai LCD system..korg sume dah kena observe ke? lecturer niza x dtg lagi…risaunye..

  72. September 20, 2007 at 2:07 pm

    salam muhibah kengkawan…
    selamat berpuasa n selamat menjalankan ibadah terawih…
    aku bersimpati bila dgr kengkawan xleh masuk lab sebab bangunan retak…
    aku ada cadangan buat cikgu niza yang tgh runsing xleh pakai LCD, maybe sekolah ko ada LCD portable.cuba try tanya..kalo xde ko bleh beli satu..tp kalo kalo duit xcukup bleh minta peruntukan drpd pengarah pendidikan baru KL(Jon van Jedder)…kan dah selesai masalah cikgu…(”,)

  73. jon van der jedder
    September 21, 2007 at 2:20 am

    syok nye jadi cikgu…
    bulan posa ni baik la kita byk kan amal yg molek kurang kan amal yg kurang molek…
    bulan posa mengajar kita bersabar, kita plak mengajar bio kt sekolah, sama2 mengajar antara kita dan bulan…

  74. biodpliupsi
    September 21, 2007 at 7:56 pm

    Sapa2 nak dengar lagu kat HomePage… mute kan dahulu lagu daripada flash gambar2 Kenangan Terindah BTS 2007 tue ok….

  75. Ust
    September 21, 2007 at 10:24 pm

    Assalamualaikum……memang benar katamu azhar sensei….kita perlu hidup berdikari…..basic bujang mestilah pengemas…pandai masak…bertoleransi…dan yang penting ingat apa status kita…..semuapun bukannya anak raja…so kenelah bantu sama jaga kebersihan dan kekemasan…hargailah apa yang orang dah beri pada kita…..bukan wang ringgit yang diminta tapi kerjasama dan sumbangan tenaga di dalam sama-sama menjaga kekemasan dan juga harta benda yang dipinjamkan…..ingatlah “kebersihan itu sebahagaian daripada iman..”so saya menyeru kepada diri saya dan juga sahabat-sahabat sekalian agar dapat kita mengubah sikap kita bersempena dengan bulan yang mulia ini…..kalau dulu seorang yang pemarah….jadilah orang yang lebih bersabar…kalau dulu seorang yang happy go lucky…jadilah orang yang lebih matang dan bertanggungjawab…kawal sedikit budaya suka berseronok tu dan fokuskan kepada perkara-perkara yang lebih penting….kalau dulu seorang yang suka beremosi…jadilah orang yang lebih terbuka…menerima teguran dan pandangan orang lain terhadap diri kita…cubalah untuk memperbaiki kelemahan diri agar dapat menjadi seorang mukmin yang berkualiti…..wallahu’alam…mana yang baik tu ambil lah ia untuk dijadikan panduan…mana yang tak baik tu….jadiaknlah ia peringatan agar kita tidak hanyut di dalam dunia keegoan diri kita sendiri…maaf andai kata ada yang terasa atau terluka..niatku cuma satu memberi nasihat kepada diri dan juga sahabat2 yang disayangi sekalian….moga2 Allah memberkati kita semua…amin….

  76. pendy in the house
    September 22, 2007 at 11:18 am

    Assalammualaikum,
    ada sesapa yang nak beli kambing untuk wat rendang atau pun serunding kambin..boleh la hubungi saya di talian 012-4663617

    “hidup kambin! jangan menjadi kambin!jadi lah manusia yang membela kambin”

  77. jedi & niza
    September 22, 2007 at 11:22 am

    weh pendi, utk akikah ade x? anak menakan aku ade sorg laki beb, abg ipar aku nk cari kambin, tempat aku sebenarnye byk kambin tp die kate nk kambin arau lg best sbb bau die ngancam… roger & out bebeh…

  78. Pendy lagi
    September 22, 2007 at 11:27 am

    jedi mu nak kambin yang mcmana?ada byk ekoq..tapi kalo nak gi kelantan aku kena wat Mtest kat kambin aku pasal aku nak yang pandai naik bas sendiri gi kelantan.. so nanti mu tunggu “dio” turun bas kat jln hamzah..ok..

    jedi nape ada niza di tepi nama mu?aku konpius beb..dah la posa2 nih aku takut tersebar gambo mu kat youtube..susah budok yase de luffy nak download..

  79. September 22, 2007 at 11:49 am

    Sempena di bulan Ramadhan… Semoga dapat mendidik diri bukan sahaja mendekatkan diri pada Allah… tapi mendidik diri supaya dapat menjadi seorang guru yang bertanggungjawab…

  80. naza
    September 24, 2007 at 5:04 pm

    askum…..
    sori sh lame x memunculkan diri..hehe
    walaupun bln kemerdekaan dh lepas..namunsemangat still ader kan, selamat menyambut kemerdekaan 50 thun.
    bagi yg berpuasa, slmt berpuasa tinggal 18 hri lg nk rayo…
    k ler kumpa korang sbtu nie ye..

  81. biodpliupsi
    September 26, 2007 at 11:13 pm

    Salam mesra dan ukhwah dari admin…
    Kepada guru – guru Biology… Tahniah kerana anda berjaya menjadi seorang guru.. menjadi guru ini bukan mudah kerana anda adalah di antara orang2 yang dipilih oleh Allah s.w.t.. MASALAH tidak akan timbul jika anda ikhlas menjadi seorang guru… MASALAH tidak akan wujud jika anda menjadi seorang guru yang membawa cahaya ISLAM… MASALAH tidak akan muncul jika anda seorang yang menjadikan ISLAM itu sebagai landasan kehidupan anda… menjadi seorang guru amat berat tugasnya… Anak murid akan SAYANG dan SUKA pada kita jika kita mewujudkan suasana BERKASIH SAYANG sewaktu mengajar dan mendidik anak murid kita… Ini kerana ISLAM itu BERKASIH SAYANG.. pada nama sudah cukup.. ISLAM… dr SALAM.. SALAM itu bahagia… Tiada ISLAM tiada BAHAGIA.. BAHAGIA itu datang dari KASIH SAYANG yang di bawa bersama- sama ISLAM… Jika MASALAH itu wujud dan muncul jangan pula kita salahkan anak-anak murid kita.. cuba kita refleksi diri kita semua sebagai seorang guru… ya sememangnya masalah itu kadang – kadang dari anak murid kita, tetapi jika SEMUA pelajar tidak suka pada kita, APAKAH ianya salah pelajar…cuba wujudkan suasana BERKASIH SAYANG sewaktu mengajar,…Percayalah… anda akan berjaya kelak menjadi seorang guru… Tempat berdiskusi ini adalah tempat bercerita dan bebas meluahkan perasan masing-masing… sambil lwak melawak sesama sahabat guru-guru biology… Jangan menganggap ianya sesuatu yang BODOH… cuba fikirkan ianya sebagai sesuatu yang positif… yang memberikan suatu yang manfaat kepada kita, saling bertukar pengalaman dan pendapat DISAMPING berjenaka dan bermesra sesama kita… Maaf kan admin andai kata website ini mencetuskan situasi kurang selesa… Salam RAMADHAN…

  82. Ust
    September 26, 2007 at 11:15 pm

    ASSALAMU’ALAIKUM……SALAM SEJAHTERA……KEPADA SAHABAT DISKUSI SEKALIAN….BARANGKALI BAIK PADA PANDANGAN KITA….TIDAK BAIK PADA PANDANGAN ORANG LAIN…BEGITU JUGALAH DENGAN PANDANGAN KITA…MUNGKIN ADA YANG TIDAK ELOK PADA PANDANGAN KITA SEBENARNYA BAIK PADA PANDANGAN ORANG…….BUKANLAH NIAT NAK MENGATA ATAU MENGUTUK SESIAPA…..CUMA RASA AGAK TERKILAN APABILA ADA SAHABAT DISKUSI YANG MASIH LAGI TIDAK BERFIKIRAN TERBUKA DAN ASYIK MAHU MENCARI SALAH ORANG…SAYA NASIHATKAN BUANGKANLAH SIKAP YANG TIDAK ELOK TU….SEBAIKNYA TERIMA TEGURAN DENGAN BERLAPANG DADA DAN KEPADA YANG HENDAK MEMBERI TEGURAN PULA PERLULAH MEMAHAMI TERLEBIH DAHULU SITUASI YANG BERLAKU. SATU LAGI ELAKKAN LAH MENGGUNAKAN BAHASA YANG KASAR DAN KESAT…KITA MEMIKUL TUGAS YANG MULIA SEBAGAI SEORANG PENDIDIK.SEBELUM KITA NAK MENDIDIK ORANG LAIN TERLEBIH DAHULU KITA KENA MENDIDIK DIRI KITA DAN JIWA KITA. BERSIHKAN HATI DAN FIKIRAN DARIPADA MEMIKIRKAN PERKARA-PERKARA YANG BOLEH MELALAIKAN KITA DAN ELAKKAN DARIPADA BERBICARA PERKARA-PERKARA YANG SIA-SIA.DI SINI SAYA INGIN MENYERU DIRI SAYA DAN JUGA SAHABAT DISKUSI SEKALIAN AGAR BERSAMA-SAMA BERAZAM BERSEMPENA DENGAN BULAN PUASA YANG MULIA INI UNTUK MENGUBAH SIKAP KITA DARIPADA TIDAK BAIK KEPADA BAIK.GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA INI UNTUK MENDIDIK JIWA KITA AGAR DAPAT MENJADI SEORANG MUKMIN YANG SOLEH DAN SENANTIASA MENJAGA DIRI KITA DARIPADA MELAKUKAN PERKARA-PERKARA YANG DAPAT MEROSAKKAN IMAN DAN JUGA AMAL KITA KEPADA ALLAH SWT.INSYA-ALLAH….DI SINI JUGA SAYA DENGAN RENDAH DIRI INGIN MEMOHON MAAF SEKIRANYA SELAMA KITA KENAL ATAU BERDISKUSI INI ADA YANG TERASA ATAU TAK SENANG. SAYA JUGA MEMAAFKAN KALIAN SEANDAINYA ADA MELAKUKAN KESILAPAN YANG TIDAK DISENGAJAKAN….MARILAH KITA SALING MAAF-MEMAAFI SESAMA KITA AGAR SEGALA AMALAN YANG KITA KERJAKAN DI BULAN RAMADHAN YANG MULIA INI TIDAK SIA-SIA…..KEPADA YANG BANYAK MEMBANTU SAYA DAHULUKAN DENGAN UCAPAN RIBUAN TERIMA KASIH..SAYA DOAKAN MOGA IKATAN UKHUWWAH YANG TERBINA DI ANTARA KITA SEMUA BERKEKALAN HINGGA AKHIR HAYAT..BUAT BAIK ORANG SUKA…BUAT TAK BAIK SEMUA MAKHLUKPUN TAK SUKA…(P/S:JANGANLAH TERLALU BANYAK KITA BERSERONOK KERANA IA AKAN MEMBUATKAN HATI KITA MENJADI GELAP DAN ALPA TERHADAP IBADAH KITA)…YANG BAIK JADIKANLAH IKTIBAR…MANA YANG TAK BAIK BERSAMALAH KITA MEMOHON KEAMPUNAN DARIPADA ALLAH SWT.WALLAHU’ALAM

  83. biodpliupsi
    September 26, 2007 at 11:30 pm

    SALAM RAMADHAN DR ADMIN..
    PADA GURU – GURU SEMUA… KOMEN ANDA, PANDANGAN, PENGALAMAN, PERKEMBANGAN TERKINI MENGENAI DIRI ANDA AMATLAH DI ALU-ALUKAN… PENTING BAGI KITA UNTUK BERTUKAR PANDANGAN DAN PENGALAMAN SESAMA KITA… DAN SELEPAS POSTING.. LAGILAH ADMIN BERHARAP ANDA TIDAK LUPA UNTUK MENGEKALKAN HUBUNGAN PERSAHBATAN KITA MELALUI WEBSITE INI… DAN SEHUBUNGAN DENGAN ITU, MESEJ YANG ANDA HANTAR AKAN DI APPROVE SECEPAT MUNGKIN DARI OLEH ADMIN BAGI TUJUAN KESELAMATAN.. SEKIAN TERIMA KASIH… ILLALLIQA’….

  84. September 27, 2007 at 1:03 pm

    Eh kawan2 petang ni berbuka nak masak ke nak pi beli aje??? rasa nak wat sphagetti tapi x sempat2 lagi nak wat… bila lagi beb??

  85. jedi
    September 30, 2007 at 2:27 am

    pagi esok gi upsi…

  86. September 30, 2007 at 11:38 am

    salam persahabatan dri indonesia ya makcik pakcik,
    ini blognya guru biologi ya ? Nice to know this blog🙂

  87. ust79
    September 30, 2007 at 9:55 pm

    testing

  88. ust79
    September 30, 2007 at 10:01 pm

    Assalamu’alaikum….dan salam persahabatan..wah tak sangka website kami nie dapat perhatian dari seberang juga ya…bah…ndak pa2…bagus juga dapat berkenalan rakan dari seberang..bisa kita tukar2 brita…macam mana yea keadaan di sana….tenang ngak?

  89. Ustaz Fendy
    Oktober 1, 2007 at 2:11 pm

    Assalammualaikum,

    Sedikit tazkirah kepada diri sendiri dan rakan-rakan sekalian, kita sudah berda di fasa akhir Ramadhan, maka saya menyeru diri saya dan rakan-rakan sekalian supaya mempertingkatkan ketakwaan kepada Allah SWT.

    Sama-sama lah kita mengerjakan ibadah dengan penuh tekun dan sabar, 10 malam terakhir ini dijanjikan kepada kita “bonus” yang besar iaitu malam Lailatul qadar yang mana malam ini lebih baik daripada 1000 bulan atau bersamaan dengan 83 tahun.

    oleh itu saya berharap kita sama2 mendapat keberkatan malam ini..tinggalkan lah seketika hamparan tilam,dirikan lah solat malam. tinggalkanlah seketika kuih dan kek raya,perbanyakkanlah sedekah dan amal jariah.

    di bulan yang baik ini juga kita sama2 berdoa semoga segala urusan posting kita berjalan lancar dan tidak tertangguh sehingga bulan 9.

    “Kami tidakmeminta rezeki darimu,bahkan Kamilah yang memberi rezeki dan kesudahan yang baik bagi orang-orang yang bertakwa” Surah Toha ayat 14

  90. Ustaz Fendy
    Oktober 1, 2007 at 2:16 pm

    Assalammulaikum sahabat,

    Al-fatihah,
    kepada Arwah Syed Muhammad Adib pelajar tingkatan 5 SMK Dusun Nanding (sekolah cikgu fendy)

    (Ketua Pengawas) yang telah kembali ke rahmatullah pada 30 september 2007 jam 12.15 malam. akibat kemalangan motosikal ketika pulang daripada solat tarawikh.

    semoga rohnya dicucuri rahmat.amin.

  91. azhars
    Oktober 1, 2007 at 8:15 pm

    Al-Fatihah………

  92. ust79
    Oktober 1, 2007 at 8:28 pm

    Al-fatihah….semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan di sisi org2 yang soleh…….bagi kita yang masih dikurniakan nikmat nafas ini marlah bersama2 kita syukurinya dan pergunakan segala nikmat yang telah Allah swt berikan sebaik mungkin…bersempena dengan bulan penuh kerahmatan dan barakah ini marilah bersama2 kita pertingkatkan amal kita dan perbanyakkan sedekah jariah…moga2 kita kan bertemu dengan satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan….Malam Lailatul Qadar….insyaAllah pada malam ganjil di akhir bulan ramadhan ini…….so berusahalah mendapat kerahmatan dan keberkatan hidup kita di dunia mahupun di akhirat sana pada malam tersebut….ikhlaskan niat dalam beribadat insyaAllah pastikan dapat ganjarannya….wallahu’alam….

  93. jedi
    Oktober 5, 2007 at 2:47 pm

    berape lame lg la nkabis prektikel…

  94. pendy
    Oktober 7, 2007 at 12:03 am

    salam sahabat,
    dikesempatan ini saya L000889 ingin mengucapkan selamat hari raya! kepada semua..semoga raya tahun nie dapat lah kita berada bersama sanak dan saudara..jemput lah ke rumah saya di negeri paling utara yg permai lagi istimewa,yang pasti juadah ketupat daun palas akan menanti tetamu yang hadir.
    SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!

  95. ust79
    Oktober 7, 2007 at 9:09 pm

    assalamualaikum….salam sayang buat semua BTS ’07
    di kesempatan ini saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN andai kata disepanjang perkenalan kita saya ada melakukan kesilapan samada sedar atau tak sedar……raya nanti jemputla datang ke teratak buruk saya di Paka , Terengganu Darul Iman….akhir kata selamat menghabiskan baki puasa yang tinggal tak berapa lama lagi dah nie and selamat bercuti……wallahu’alam…

  96. ust79
    Oktober 8, 2007 at 10:53 pm

    Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

    Segala puji bagi Tuhan yang mengusai langit dan bumi. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

    Alhamdulillah…bersyukur ke hadrat Allah S.W.T. kerana berkat kasih dan sayang-Nya maka dapat kita masih lagi diberikan nafas untuk terus mengabdikan diri kepada-Nya.

    Di kesempatan ini saya selaku mantan wakil BTS ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDLFITRI, DENGAN INGATAN TULUS IKHLAS, MAAF ZAHIR DAN BATIN. Marilah kita saling bermaaf-maafan di antara satu sama lain bersempena dengan bulan baik ini. lupakanlah sengketa lama dan binalah kembali ikatan ukhuwwah di kalangan warga BTS. moga-moga ibadah yang kita kerjakan dibulan yang mulia ini diterima oleh Allah swt sebagai amal kebajikan kita. bulan ramadhan kalau kita imbau kembali di zaman Nabi Besar Junjungan kita Muhammad saw, begitu banyak peristiwa manis dan pahit yang terpaksa baginda tempuhi demi menegakkan panji Islam di muka bumi ini. Sehubungan dengan itu marilah bersama kita hidup suburkan kembali semangat perjuangan baginda dengan mengamalkan Islam yang telah dibawa oleh baginda di dalam kehidupan kita seharian. Janganlah mudah kita terpengaruh dengan agenda yahudi laknatullah yang ingin melihat umat Islam kini berpecah-belah dan rosak akidah serta tidak lagi mengamalkan Islam di dalam kehidupan seharian. Ancaman yahudi kini amat halus dan mungkin secara tidak sedar kita telah mengamalkan amalan mereka di dalam kehidupan seharian kita(wana’uzubillahi minzalik). contohnya budaya hindonism(suka berseronok) dan yang lebih teruk lagi kita lihat anak2 muda Melayu kini yang merupakan tunas2 Islam di masa akan datang begitu tenat akidah dan akhlak mereka. Oleh yang demikian saya berseru kepada diri saya serta warga BTS sekalian agar dapat memainkan peranan di dalam mendidik serta membimbing tunas2 Islam ini agar menjadi insan yang soleh/solehah di masa akan datang apabila kita sudah dipostingkan nanti.InsyaAllah….cubalah sekadar yang kita termampu…mudah-mudahan ilmu yang sedikit yang kita sampaikan kepada anak2 didik kita jika mereka amalkan akan dikira kebajikan kepada kita sampai bila2. begitulah mulianya tugas seorang guru. Cintailah diri anda dan juga kerjaya anda, mudah2an orang2 di sekeliling anda juga akan mencintai anda…:-) akhir kata sambulah salam Aidilfitri dari saya sekeluarga…Semoga berbahagia dan ceria di hari lebaran nanti….wallahu’alam…

  97. Ramdhan > Syawal
    Oktober 9, 2007 at 11:00 am

    Assalamualaikum..rasa first timelah kut tulis kt blog neh..bz memnjang je..harini boring dah..tgu nak balik kg je..=)..Em..Ramadhan dah nak berakhir…=(…Tinggal beberapa hari je lagi Ramadhan akan berakhir. MArilah kita semua muhasabah balik adakah hari2 di bulan Ramadhan tahun ini lebih baik dari sebelumnya..semoga kita semua dapat bertemu dengan Ramadhan sekali lagi..Ameen

    Di kesempatan neh nak ucapkan Salam Idulfitri kepada semua sahabat/sahabiah skuad Bio DPLI…Maaf atas segala kesilapan, sengaja atau xsengaja…

    Salam SYAWAL dari SYAWAL =)

    P/S: cd bio tu.mintak maaf semua..akan diusahakan jg..kalu x..saya pulangkan duit balik kpd sesape yg da byr..

  98. Syawal lagi...
    Oktober 9, 2007 at 11:07 am

    salam..

    Kepada yg berkenaan sahaja..(JEDI)..

    Kita balik ptg tu..bereh dok? ko nk tgk pelancaran angkasawan negara? xpo2..kita berhenti tgh jalan..xpun bukak tingkap nanti masa dalam kete=P..Yang lain2 sume balik bila? usta’, azhar,yasser,pendi..

    Lupa..lps ni korang nak watpe? ada keje kosong kt UPM..jadu lab demontsrator..bleh amek borang kat fak bio kut xsilap..ada akak x-lab aku bgtau..dia lecturer kat sana…gaji rm150/week, 3 jam seminggu..ok..papehal nnti ctc aku…bereh..

    “Selamat Balik Kg..Hati2 di Jalan Raya”

  99. niza
    Oktober 9, 2007 at 12:37 pm

    salam sahabat semua…di kesempatan ini niza ingin mohon ampun & maaf andai ada terkasar bahasa, tersalah laku…halalkan makan & minum niza ye..semoga hidup kita diberkati dan dimurahkan rezeki…amin
    oops..lupe lak…kalu ade sape2 yang turun ke selatan jemputlah ke rumah niza di muar ye..🙂

  100. naza
    Oktober 11, 2007 at 11:19 pm

    assalamualaikum…
    yeye..nak rayo dah, tinggal sehari je..
    korang sume dh balik kg ke?
    kite kt kg nie..
    mcm mane persiapn raye? brape helai bju raya?
    sempena raya nie..kite nk mintak maaf kalo ada salah silap sepanjang kite sume berkenalan..
    selamat hari raya maaf zahir batin..
    kalo sape2 nk dtg beraya ke umah..sila datang..
    pas raye..tinggal smggu je kita praktikal..
    same2 ler kiter berdoa dpt posting awal..
    k ler..selamat hari raya maaf zahir batin..semoga kiter sume berbahagia di hari yg mulia…

  101. niza
    Oktober 18, 2007 at 10:56 pm

    salam sume..tngal lagi brape hri jer kite sume nak hbis praktikal..moga2 ape yg dah berlaku sepanjang berpraktikal dapat kite jadikan panduan untuk masa hadapan..erm byk gak kenangan manis niza kat sekinchan tuh..rase sedih lak nak tngalkan anak murid..😦
    hopefully kite sume dapat posting awal..

  102. ust79
    Oktober 23, 2007 at 9:55 pm

    assalamu’alaikum & salam sejahtera….
    “hidup adalah kegelapan jika tanpa hasrat dan keinginan…dan semua hasrat-keinginan adalah buta, jika tidak disertakan pengetahuan…dan pengetahuan adalah hampa jika tidak diikuti pelajaran…dan setiap pelajaran akan sia-sia jika tidak disertai amalan…”
    wish u all Good Luck in u’re becoming Great Teacher!!! insya-Allah…may Allah bless us all. take care & miss u all….🙂 wallahu’alam…

  103. niza
    Oktober 24, 2007 at 11:44 am

    salam kwn2 semua🙂 minggu nie last kite sume berpraktikal…sedih ler plak nak tngalkan student2 kat sini…
    lepas nie korg sume dah hbis blaja..tngal ler kitorg ber4..kena msuk blik ke UPSI..xdapat nak bygkan tiap2 hri kelas student die 4 org jer…
    ermm..nak mintak tlg kat korang sme..emailkan alamat umah korg ye..niza nak jemput ke majlis kawin niza..
    emailkan alamat umah korg ke…arechik99@yahoo.com

  104. naza
    Oktober 31, 2007 at 7:16 pm

    askum…mmg sedih bile dh hbis prak. walaupun cume 3 bln, tp mmg bnyk kenangn y x bo dilupakan. pas ni mesti rasa rindu nk mengjr budk2 tu..lagi rasa terharu bile diaorg bg hadiah n terima ucapan ‘terima kasih cikgu!’
    hmm..cuti nie x tau nk buat pe..dngr khbar kite akn posting bln 1, n kbnykan akn dihantar ke sbh srwak sbb bdk2 degree dh bnyk ditemptkn kt semennjg. tp kiter x psti la btul ke idak citer nie. buat niza, zura, fern n fariza slmt kembali ke upsi..n 4 niza only, tahniah..insyaallah kalo dh dpt kad nanti kiteorg pi ramai2.
    salam..always be happy k!!!

  105. pendy
    November 4, 2007 at 10:11 pm

    salam..to all my beloved BTS,ermm..i’m miss u all..apapun teruskan menjadi guru konstruktivism.ikhlaskan hati jadi pendidik..jgn ayik keja DG44,DG48…ingat semua itu tak kemana..hanya hati yang ikhlas akan di bawa jumpa Illahi..
    to azhar,thanks a lot,semoga Allah membalas jasa2 hang, to hezo..marilah kita sama2 bersenam..hehehe,
    to jedi mu dah la jadi OKU harap2 cepat sembuh(jedi excident)
    to yase,there r a lot of time we share together,u laugh i laugh too,u cry i cry too..akan ku novelkan kisah kita berdua(bedua dgn mu pasti lebih baik…)
    apapun thanks to all my frenz BTS Bandar Tun Hussein Onn,Cikgu Azhar (SMK Cheras Perdana),Cikgu Jedi (SMK Jalan Bukit), Cikgu Haizul(SMK Bandar Baru Sg.Long)Cikgu Yaser (SMK Perimbun) all the time we spend together always in my heart..
    from Cikgu Khairul (SMK Dusun Nanding)

  106. niza
    November 6, 2007 at 9:41 am

    🙂 heloo sume..ape kabo?bestle korg dah hbis blajo mesti skang nie tgh bersenang lenang kt umah (jelesnye) dah smingu lbh msuk kampus blik…assignment byk..lagi 2 mngu nak exam…cpat giler…rase mcm nak tido jer bile pikir psal assignment n exam…hehehehehe
    n’way..this is the last i’ll be the students of UPSI..akan datang xtauler kalu nak jadi student UPSI blik..sem nie kejap sgt smpai rase mcm xsmpat nak bernafas (nasib baik 2 paper je) bile dah dok kat sini mule la dok teringat kenangan sem lpas…mase kite sume ber’macro teaching’ gi kelas malam2…
    sem nie xde kelas malam schedule kitorg pun ok..just nice (isnin ngan jumaat xde kelas :D)
    dnga2 cite one of us will get A for the practical…tp xdpt dikesan lak sape orgnye…tahniah kepada mereka yg dpt A utk praktikal🙂
    haa….kepada mereka yg lum email lagi alamat diorg, jgn lupe utk berbuat demikian dgn segera…

  107. niza
    November 20, 2007 at 10:53 am

    yuuhuu….menyepi jer korang sumer nie…
    kemana korg menghilang????
    nextweek kitorg exam…wish us gudluck k🙂

  108. naza
    November 21, 2007 at 9:57 pm

    salam…
    gud luck to niza, fern, zura n fariza kt upsi..
    selamat menghadapi exam.
    kiter d

  109. naza
    November 21, 2007 at 9:59 pm

    salam…
    gud luck to niza, fern, zura n fariza kt upsi..
    selamat menghadapi exam.
    kiter duk cuti kt kg jer..x cri kejer pun..ingat nk merasa cuti lame-lame. hehe..
    slm untk sume..happy gud luck alwayz..

  110. ust79
    November 24, 2007 at 2:03 pm

    Assalamu’alaikum…..kepada semua warga BTS ’07…I really miss u all.hope we can see each other sooner or later.Especially to Cikgu Azhar (SMK Cheras Perdana),Cikgu Jedi (SMK Jalan Bukit), Cikgu Pendy(SMK Dusun Nanding)Cikgu Yaser (SMK Perimbun) U all are the best.To Cikgu Azhar, thanx a lot coz tumpangkan kami kat umah di Bandar Tun Hussein Onn.Kalau ada ape2 silap tu saya dengan rendah diri mohon maaf dari kalian semua.Saya doakan moga bonda anta cepat sembuh dan dipermudahkan segala urusan…skali skala tu kalu lalu terengganu singgah la umah…jemputla semua warga BTS ’07.Jangan malu2…kepada Niza tahniah pasal 8 hb Dis nie dah bertukar status jadi Puan.Maafla tak dapat datang maklumla keadaan tak brape mengizinkan…saya doakan moga perjalanan majlis berlangsung dengan lancar…ok u guys..tak bleh lama2 kenangan ngan korang memang tak dapat dilupakan…moga persahabatan kita kekal ke anak cucu….insyaAllah panjang umur murah rezeki kita jumpa lagi..wallahu’alam…

  111. jedi
    November 25, 2007 at 2:35 pm

    aku mmg terjebak dlm kemalangan, sakit woooo mujur x patah kaki aku, cuak jgk la beb aku bile kaki membengkak dh mcm belon…
    kepada zaha, hezo, pendi, yaser, syawal, aku ngan budak nasir mengucapkan ribuan timekasih, skang syukur kami dh mampu berlumbe lari kt kafe kolej 12 UM…
    kalu set mu x dtg tulung alangkah sepinye kami di bahu jalan pada pagi yg tenang itu, oleh sebab itu juga kami berjaya masuk hospital dan jentera kami dh selamat dibaiki…
    ari ni aku dh kt umah dh seminggu aku lepak kt bangsar lepas kaki aku pulih, kononnya nk amik motor aku kt ulu langat tp melarat plak…
    buntu betul aku skang, bgn pagi x tau nk watpe, nk tido nnt rezeki blah plak…
    kepada niza, selamat berbahagia, balik2 umah je ade kad jemputan ko hahaha…
    kepada geng laki yg lain kalu nk kawin bgtau la ye, terutamanye komeng…
    chalow!!! salam dr kota bharu…

  112. syawal
    November 25, 2007 at 11:41 pm

    Assalamualikum wbkt..

    Makkluman bahawa mak kepada sahabat kita-Azhar sedang dirawat adalam hospital kerana mengalami ketumbuhan dalam otak (xsilap saya)..Semoga sahabat2 sekalian dapat mendoakan kesihatan beliau..Insya-Allah…Kepda Azhar..kuatkan semangat…banyak2kan berdoa…Insya-Allah..kami disini doakan selalu…Ameen

  113. ust79
    November 28, 2007 at 3:08 pm

    assalamualaikum….result exam dah keluar. Semoga semua warga BTS ’07 mendapat result yang baik dan takda yang gagal.as 4 me…same jugak pngk nye…tak sampai 3.50…walau ape pun syukur alhamdulillah….takda subjek yang fail.okla…selamat berholiday..doakan jela kita dapat posting awal tahun depan…mudah-mudahan…amin….

  114. pendy
    November 30, 2007 at 10:55 am

    Assalammualaikum.
    apa kabar semua?semoga sehat..ada yang kawin saya ucapkan selamat pangantin baru semoga bahagia..apapun results exam dah keluar semoga semua layak dianugerahkan diploma pendidikan..biar apapun orang tuduh kita yang penting hati kita ikhlas membangunkan negara bangsa..
    sekian..

  115. shirafendy
    Disember 1, 2007 at 12:51 pm

    Salambuat smua guru-guru biologi..
    Tahniah di atas kejayaan dalam exam semester 2.
    Hupe u all dpt tempat yang dihajati utk posting nanti
    wish u all the best

    to abg rosli: tahniah di atas kelayakan dapat anugerah diploma pendidikan
    to azhar: wah, suami isteri cikgu nampak!
    to yaser: bila nak kuar utan?
    to jedi: berhati2 semasa menunggang motor..
    to ustaz: kata nak btunang? bila yea?
    to niza: selamat pengantin baru

    ni bukan fendi yang tulis tau. fendi hanya tengok saja..

  116. niza
    Disember 3, 2007 at 10:17 pm

    salam sume…terkejut sgt2 bile dnga cite psal azhar…to azhar: kuatkan semangat&tabahkan hati…niza kt sini doakan kesihatan azhar…
    kepada rakan2 sume..niza jemput ke majlis kenduri niza di muar 8hb dis nie..kepada mereka yg xdpt kad mintak maaf byk2 ye…

  117. biodpliupsi
    Disember 7, 2007 at 3:11 pm

    Salam…tahniah sume dah dapat result…. moga dpt posting awal.. insyaAllah…

  118. azhars
    Disember 7, 2007 at 3:17 pm

    Salam semua… thankx niza.. selamat pengantin baru.. and cepat2 bergenerasi….

  119. naza
    Disember 8, 2007 at 9:20 pm

    salam..
    selamat pengantin bru buat niza. sory ek x dpt nk pi kenduri niza. pepe pun slmt berbahagia. walau apa pun peristiwa yang berlaku sama ada sedih atau gembira, semoga kwn2 dapat hadapi dengan hati yang tenang.
    yang dpt result cemerlang, tahniah!
    harap dpt posting awal..
    “Hope is the things that precious in the soul”
    be happy!

  120. naza
    Disember 20, 2007 at 8:45 pm

    Salam Aidia Adha buat warga BTS..

  121. niza
    Disember 23, 2007 at 10:03 pm

    salam semua..ade sape2 yg dah dpt surat posting ke?

  122. ust79
    Disember 28, 2007 at 10:32 am

    assalamu’alaikum..buat semua warga bts…tahniah dapat posting awal…ape2pun bersyukurlah walau di mana kita berada dan ditempatkan…yang penting marilah bersama memperbetulkan niat kita untuk ikhlas mendidik anak bangsa kita tak kira diceruk mana kita dihantar…yang ke Sabah…tahniah anda dapat kat sana.sesungguhnya bumi Sabah itu cantik dan tidaklah sesukar seperti yang difikirkan. bagi kengkawan yang sekapalngan saya kat bumi kenyalang…well come…sesamala kitak myumbang bakti kitak di situk.ape2pun see you all an 2nd jan at empress hotel.wallahu’alam…
    p/s: pasal betunang tu terpaksa pospone tahun depan….

  123. naza
    Januari 9, 2008 at 11:22 am

    salam…
    selamat bertugas buat semua warga bts07..

    smk batu kawa, kuching, sarawak

  124. honey dew
    Januari 16, 2008 at 5:36 pm

    Salam perjuangan dari kaksue.. senang2 datangla miri.. best ada pantai hehe..

  125. yusXY
    Januari 17, 2008 at 11:51 am

    hai… hopefully rakan2 telah berpuas hati dan dpt sesuaikan diri dengan sekolah masing2. bg mereka yg terpaksa mengharungi cabaran dan dugaan diharap agar boleh bertahan. saya di post di smk st. jo, miri bersama cikgu yang cun lagi jelita cikgu sue… (cun kan). kami di sini ok jer. wlpn hakikatnya x indah seperti yg diimpikan. so, wish semua cikgu2 gembira di samping pelajar tercinta. _akum.

  126. jedi
    Januari 20, 2008 at 10:05 pm

    aku kt sibu, puko 10 mlm dlm bilik guru, sejuk siol sini

  127. ust79
    Februari 8, 2008 at 8:58 pm

    assalamualaikum….apa khabar semua ahli BTS’07? harap semuanya berada di dalam lindungan dan rahmat Allah senantiasa. slamat bercuti dan happy chinease new year buat guru yang berbangsa cina.smoga tahun ini memberikan seribu keceriaan dan kemakmuran dalam hidup kita seharian.

  128. Pendy
    Februari 9, 2008 at 11:29 am

    jedi ko stakat tgk cd kingfisher ko tu baik ko hentikan tabiat buruk itu…
    datang ja kat tongud…aku ulang tongud..ikan patin buah besar yusnur..kecik sikit daripada pali rumah aku…
    aku ngan abe ros tengah lepak kat hotel 5 bintang…jap gi nak gi sauna.. cewah.. maklumla orang kaya…
    budak2 ok..aku ngajar bahasa inggeris terus tukar channel daripada biologi jadi inggeris…hentam saja..aku suka budak2 sini tak melawan guru…semua patuh ja..aku suruh wat keja kat koridor pun semua ikut….

  129. komeng
    Februari 10, 2008 at 8:41 am

    salam kpd smua….Special utk j-D sbb kami bukan gay tp pemancing sejati…Lu aphal pendy kata mu kat sibu.Takkan takdok tmpt mancing.Aku kat hotel dgn pendy dgn kwn dia sepol d sandakan ni.nak balik tongod 5-6jam, pendy 2-3jam jer.aku baru balik dr karamuak dgn kuamut aku mancing best giler….Terbakar badan aku g sajer atas bot 4 jam balik 5 jam sbb lwn arus…Hasilnya memang lumayan patin, lampam jawa dgn udang jer aku ambik lain aku lepas…ada ler baung dua tiga ekor.aku g 2 hari satu malam jer.Mu biler lg nak mancing.apa barang mu mancing kat muara jer.3 minggu lepas aku mancing kat jeti sandakan tp tak dpt ikan.memang laut bukan makanan aku.Tp sungai awas jauh mu tertinggal!!!!!!!!!!!! d kalumpang terbukti di sabah juga terbukti.Aku klau pendy tak buka blog ni memang aku tak masuk diskusi ni….Aku sperti biasa anti sosial dan nakal lagi jahat dan tak disukai orang.Yg penting aku manusia yg biasa.Aku tahu jiwa mu terseksa kat sana tp harusnyer smua orang bersyukur dgn apa yg ada.Aku dr sandakan naik 4wd 5-6jam.Memang keta tak bleh masuk.85% kristian,anjing mcm ayam bnyk giler,klau langgar byr ganti rugi,air sungai, letrik dicatu,,..nak jumpa ikan laut payah beb.Setakat ni aku enjoy…Just aku harap aku sihat jer…Tahun lepas da cikgu baru posting pass away dr melaka kena jangkitan dr air usus bocor.Ninggal on the way k sandakan.minggu lepas cek malaria,sorang cikgu kena malaria.memang colourfull idup kat smk tongod.sungai belakang umah jer,…bleh mancing anytime…Rata2 sni pendudukada bot,,keta boleh bilang..motor ada ler skit… Semayang jumaat ada 40 lebih itu pun campur budak cukup2 makmum.Kalau skolah cuti panjang org kampung tak cukup makmum itu dah campur lima enam kampung .Kalu nak cerita bnyk lg….jgn dengki dgn kami yg dpt p1 dgn p2.datang sni dan lalui baru mengetahui…Tp aku bersyukur sbb masih sihat utk melangkah…Kalau air tak da masak air sungai yg mcm air milo kemudian minum dan tawakal kpd tuhannn…Smua sahabat aku di upsi da dlm memori aku biarpun kelihatan mcm nkouorg dah aku padam hadirnya.Yg best kelas dlm aku siap kena elak najis anjing, klau pen jatuh kena ambil kat bwh kelas sbb lantai kelas patah dan jarang.Skolah aku pmr tercorot sandakan…pendy skolah dia hebat.Nanti aku muat turun ketampanan skolah aku bila aku beli camera….Apa2 pun all the best utk bio-upsi-dpli.Harap nkouorg smua enjoy dgn kehendak illahi ini…

  130. komeng
    Februari 10, 2008 at 8:54 am

    Soriiii…..Selit satu lagi…Biarpun kaki sudah tuhan tarik nikmat menyepak….ada pesanan Utk peminat EPL hadapilah kekalahan MU mlm ini dgn ketabahan.pa sajer pasukan yg lwn MU kita harus sokong.Hapizzz bw bersabar.Malam ni kaki Ronaldo patahhhhhh..Ha ha ha !!!!!Utkmu Liverpool beeelasooh la Chelsea dgn kehebatan seperti kereta waja…Tp pecat la Banitez tu tukar dgn Hj.Abd Rahman Embong yg telah dibuang Perlis.Terakhir tp bukan yg last Arsenal tercinta kehebatan adebayor membuat j-D menjadi terlupa bahawa memancing lebih best dr rambut adebayor.Utk diri aku si Komeng yg anti sosial,nakal,ganaz dan tak disukai orang slamat pulang ke TOngod…Hidup Tongodx3

  131. komeng
    Februari 10, 2008 at 9:05 am

    Zahar..Lu aphal coretan hati da puzzword plak gua dah la buta IT !! itu bukan marah atau blame kat zahar ,tp cadangan dlm bentuk kasar lg anti sosial…Hidup TONGOD…..sebut btul2 T O N G O D…TONGOD bukan tongollllll…Sori dikkkk zahar.

  132. niza
    Februari 14, 2008 at 11:43 am

    salam sume…dah korg gi x konvo nanti??

  133. naza
    Februari 21, 2008 at 9:32 am

    salam…
    best ye duk kat kg..bole mancing ek.
    duk kat bandar nie relax jer..tak de cabaran sangat..budak2 ok, yela ajar kelas budak pandai.
    ada yg balik konvo ker? kiter x tau lagi nak balik ke x.
    untuk gmbr kat suntubong tu..nanti ambik kat blok friendster kite ye..lupa lak alamat email untuk bio squad.
    k la..jaga diri!

  134. naza
    Februari 24, 2008 at 4:14 pm

    salam…
    pe kabar?
    dengar macam best je yang duk kat kg tu..dapat pi mancing ek..
    duk bandar nie..tak de yg interesting sngt..
    sek ok, cikgu pun ok, budak-budak pun ok..tu pun ngajar budak pandai jer..ada yg lagi pandai dr kiter pun ada..
    rasa cam x balik konvo jer bln depan…dah rancg nak buat kelas tambhn u bdk form 5..
    x pe kot x pi konvo, konvo sendiri-sendiri je la kat kuching nie. huhu…
    gambar kt sentubong tu, kiter letak kat friendster..lupa la alamat email bio squad..
    k la, sape2 yg pi konvo ty..enjoy la ye.. krim salam kat sume!

  135. biodpliupsi
    Mac 6, 2008 at 2:59 pm

    Email biodpliupsi@yahoo.com
    tgk jer kat hubungi kami. website ni bukan diskusi saja. tgk tab kat atas tiap page. tq. jumpa di konvo.

  136. fendy
    Mac 30, 2008 at 1:59 am

    bosan sial ruangan diskusi mcm rumah mayat..balik2 aku ngan rosli ja tulis..yang lain buta it sgt ka?

  137. komeng
    Mac 30, 2008 at 2:47 am

    dgn bantuan pendy cigu IT.aku yg buta IT kini telah mengenali blogs yg nkauorg banggakan dlu di upsi tp tidak nkouorg guna skang stlh jd cigu.Mungkin aku dgn pendy nampak mcm nak story mory di skolah yg ulu lg sedih sedangkan nkauorg …..apa2 jer lar.aku tak cerita dah..Dekat dimata dahulu nkouorg sibuk berbalas mesej kini berjauhan dimata dan dihati nkouorg buang terus dr ingatan…aku tetap cerita walau nkouorg tak nak dengar,sebab nkouorg dekat kat hati aku.wajah aku ingat tp nama nkouorg kadang2 aku lupa…aku dah tua.aku hampir2 tak datang konvo.Mengenangkan nkouorg aku datang? tahniah semua kerna menjadi anak kebanggaan ibu dan ayah.pd yg dtg maaf aku tak bleh lama,terus aku ke kuala pilah lawat kakak aku kat icu,tak sempat nak borak lama.Laju beb siap kena saman lg kat damansara.yg mahu bertunang cepat2 lah,yg nak kawin jgn tangguh2 lg.nanti terlajak mcm aku dah 31…aku agak kecewa dgn si jedi niii…mana semangat kepancingan…Smlm petang 28/03 aku mancing kat sg kinabatangan just 2 jam dpt ler udang 3 besar,3 kecil.Kelmarin tu 27/03 ada ler 2 ekor ikan lampam/putih besar gak dlm 2 tapak tangan.Aktiviti ni sblm g skolah.Sbb aku ngajar petang.Bagus gak blogs nie aku tulis pendy baca,pendy tulis aku baca.pas tu hjg bulan ambil gaji kat sandakan check in hotel share,mlm tu cerita lg benda yg sama aku dan pendy tulis kat blogs smula.Itulah ajaibnya blogs ni!!!!!!!!!!!!! td aku beli lg pancing baru lg ,skang dah ada 3 btg…klau nkouorg buka blogs nie aku Si rosli/komeng nie penuh satu kelas dgn nkouorg kat upsi dlu.Sbb aku takut nanti nkouorg up date blogs nkouorg lupa plak kebosanan wajah aku ini.Sbb da juga suara2 hampa dgn komitmen yg lain.Aku insyaallah merupakan tetamu yg cerita story yg nkouorg bosan dengar ni selagi hayat dikandung badan.Pg nanti pendy nak balik dah ke pamol.aaku ari selasa baru masuk tongod,skolah aku cuti isnin atau jumaat minggu gaji sbb paham2 lah jauh nak ambil gaji.tam,tan,adam,chai fun,pendy,junaid,jedi,yaser,yusnur,zahar,ayip,sarum,haizul,apiz,syawal….su,zura,fariza h,fariza b,niza,naza,nik,sarah,wan,siti,diana,as,….urusan dunia aku tak pernah selesai kerna semua ada sebab utk mengatakan tidak bg yg org lain mungkin.Terutamanya aku..poyo…

  138. komeng
    Mac 30, 2008 at 3:08 am

    sorry,syok sendiri plak.klau da respon aku cerita plak aku g mburu payau/rusa.aku ok jer.klau da yg bosan story aku.bg tahu saja ,aku bleh stop story .aku simpan kenangan aku ni kat cucu aku itu pun klau aku kawin la..
    pd jedi no telefon aku nombor yg lama lg 0139267147 ulang suara 0139267147..slps 013 tu bleh gak letak sengkang,jd mcm ni 013-9267147…
    pendy dah tido esok dia masuk pamol…Bln 5-karambunai.Bln 8-pulau sipadan.Mount kinabalu for year of 2008.Full booking already

  139. ust79
    Mac 31, 2008 at 9:25 pm

    Assalamualaikum…..tahniah pada yang hadir konvo….macam2 perubahan yang dapat ditengok…ape yang jelas semua dah matang dalam menjadi seorang pendidik….tahniah dan syabas kerana dapat mendidik dan membimbing anak2 bangsa dengan penuh kesabaran dan kasih sayang..moga2 mereka dapat menjasi warga malaysia yang berguna untuk keluarga,bangsa,negara dan agama…..doakan kejayaan mereka walau senakal macam mana pun mereka itu…..mudah2an mustajab doa dari guru yang mendidik mereka….amin….kalau ada gambar2 terbaru korang uploadla dalam friendster boleh gak kengkawan tengok dikala windu….ok…best of luck to you all…may Allah bless us all…amin..wallahu’alam….:-)

  140. ust79
    Mac 31, 2008 at 9:31 pm

    Assalamualaikum…..cadangan…..regathering sibu biologi teachers squad ’08
    tarikh :5 april ’08
    tempat : sibu superbowl
    masa: petangla kot dalam kul 4.30 pm
    ape macam…kalau ok just mesej to me…wassalam

  141. niza
    April 8, 2008 at 2:07 pm

    salam sume…at last kitorg yang 2nd intake nie dapat gak posting (21 april)… niza & fariza dapat johor…fhern dapat sabah…zura dapat SBP tapi xtau lagi negeri mana..

  142. jedi
    April 12, 2008 at 11:00 am

    weh brader rosli ngan adik pendi, nama berita?…
    aku sihat beb dlm hutan sibu yg dipenuhi serangga ni, sape kate aku x mampu tawan sungai????? sape kate???? setakat ikan sungai aku pancing bakar sebatang dunhill belum habis dah dpt sekor… aku dapat pacu siol bekas ikan yg org lepaskan dari kolam, kalu tilapia aku libas guna tgn pon dapat ape la sgt kn, lombong kalumpang itu hari mmg sial bg aku terpaksa akur dgn nasib rosli yg dapat anak ikan yg belum bersunat tp ape kn daya kalu dh ikan dikira jgk walu sebesar buah tomato yg bikerat dua… aku suke siol duk sini, kt sini anjing mcm kucing jgk tp beza haram je nk dibelai, eduardo patah kaki terus merudum arsenal, torres best siol skang dh la ensem baik ati satu hal…
    aku x dapat p1 tp dapat elaun kesukaran, sejam setengah ke bandar sibu, sejam 45 minit ke bandar bintulu… susah nk makan semua org iban, enda patut aku makai babi mali legi, aku berapi kediri aja maya lemai mayin bol ba padang…
    ok la awek iban aku dh tunggu aku nih hehehe berani kerana benar beb, skang kami kt sanyan, tanye yaser dan syarum mane tempat ni gerenti diorg tau….
    salam!!!!!!!!

  143. jedi
    April 18, 2008 at 3:22 pm

    weh rosli ku itu…
    aku ado jgk baco story mung nge pendi dale blog nih skure2 bulih ah jgk ingt hal lamo set kito… aku kure doh ngail loni huje sokmo tepak aku, mung teruh je la tulih gapo2 mung nk aku baco sokmo kalu online tp kade2 meme aku x reply sajo bg mung maso rindu ko aku, aku x gi konvo ari tuh aku lepok bintulu… aku x join gathering hok ustad organized kalu dulu acak jgk aku mari town tp loni aku lg syok lepok nearest pekan jah, adios bebeh!!!!!
    salam.

  144. Pendy
    April 19, 2008 at 8:54 am

    tahniah kepada yang telah dapat posting….syukur ke hadrat Illahi dgn limpah kurnianya dapat jugak menabur bakti kepada anak2 bangsa malaysia…go great teachers!!! to all my frenz..i want to share something with u…hari ini aku di sandakan bersama guru2 pamol..mggu depan aku masuk utan camping unit beruniform..aku dapat ajar biology tapi itu pun sebab budak2 5ikram datang merayu kat aku..walaupun aku dah 30 waktu ngajar,kelas tambahan tiap malam,guru krs,guru english society aku sedaya upaya mengajar budak2 5ikram tajuk 1.4 lymphatic system..sedih siol..depa tak faham..aku skrg tgh mendapat animasi utk dijadikan abm dlm kelas..selasa lepas ada nazir dtg melawat aku mengajar mcm biasa kelas 5A dan 5B..cikgu2 pamol semua jeles ngan kelas aku..depa hairan nape kelas aku mcm best..kak ruhi,shakirah semua nak observe kelas aku..ermmm..aktiviti aku time tadak kelas ialah main ps2..

  145. azhars
    April 20, 2008 at 2:34 pm

    Salam bagus nye fendi…aku kena buli… teaching depa kata tak bagus…x kreatif.. tp alhamdulillah aku dah d interbiu untuk sah jawatan… kena dgn boss spp malaysia.. syukur dia baik hati… aku xtau nak duk sini smpi bila.. mak ayah aku kat kedah dua2 org depa.. dua2 sakit.. ayah aku kat hospital dr kemarin… pengsan masa bw moto…syukur depan umah jiran tolong.. jantung dia masih kurang ok… skrg harap amk aku sembuh dr brain tumor dia… korg doakan..

  146. Mei 3, 2008 at 3:51 pm

    Hi, apa khabar semua? Nie kali pertama Fhern tinggalkan komen kat sini. Baru2 nie Fhern dpt posting ke Sabah…Jauhnya dari Penang :(( kena ambil 2 kali flight ke sini n sgt letihnya kena ambil bagasi2 y besar2 pulak. Skrg Fhern tinggal kat Semporna n ajar kat SMK Abdullah II. Oleh kerana sek baru, jd tiada kelas sains tulen. Habis kenapa pulak hantar saya ke sini????? Terpaksalah Fhern kena ajar English pulak….omg…sakit kepala nie…. At least bg lah saya ajar Science ker, Math ker, BC pun boleh saya ajar…. Malangnya sek Fhern nie hanya ada 5 org pelajar Cina shj…
    Ada siapa2 lagi y ada kat Sabah? Bolehlah contact Fhern. Nanti cuti sek mungkin boleh balik bersama2. hahaha
    Oh..ya.. Zura kena posting ke SMK Sains Labuan, Faliza kat Johor n Niza rasa2nya ada kat Selangor… dah lupa pulak. Nampaknya budak2 bio ni byk y kena posting kat Sabah n Sarawak.
    Teruskan perjuangan kita kat Sabah n Sarawak. Hahaha.

  147. naza
    Mei 7, 2008 at 1:46 pm

    salam…hai..
    alhamdulillah sume dh posting..ramai jugak yang posting bulan 4 nie ek..sek kite pun dapat bbrapa orang cikgu baru.
    skrang tngh sibuk exam..sebelum tu sibuk dgn science exhibition, best walaupun penat..macam2 project kena buat..
    1st time kena buat project, kalut jugak..last2 buat baking soda volcano, bubble bomb dan beberapa project len.
    minggu lepas ada ceramah solar cooker..mmg bole masak nasi tanpa guna gas. sape2 yang nak try..bole la cuba buat solar cooker..
    k, la..terus kan perjuangan..
    wassalam

  148. naza
    Mei 16, 2008 at 12:32 pm

    salam…
    selamat hari guru buat semua kawan2…dan guru2 di malaysia.
    1st time sambut sbgai guru..happy..sbb dpat hadiah..hehe

    happy teachers day to all my friend…bye.

  149. fendi
    Mei 18, 2008 at 10:46 am

    selamat hari guru kpd rakan2 ku…idup ini penuh dugaan namun tabahkan jiwa dan raga untuk nusa dan bangsa.hidup cikgu!!!

    18 mei 2008
    smk pamol..

  150. jedi
    Mei 21, 2008 at 8:33 am

    selamat hari guru.

  151. naza
    Mei 26, 2008 at 1:13 pm

    salam…
    selamat bercuti..
    n untuk kak sue and sarah..selamat pengantin baru
    semoga berbahagia hingga ke anak cucu..
    sory x dpt dtg kenduri..kiter kena wat extra kelas cuti nie..
    pe nak buat..ajar form 5, nak kena cover banyak lg topik form 4..
    k la..happy holiday to everyone (happy teaching for me..huhu)

  152. jedi
    Mei 27, 2008 at 9:00 pm

    mengapakah ramai orang berkahwin?

  153. ust79
    Mei 31, 2008 at 7:46 am

    Assalamu’alaikum……SELAMAT MENYAMBUT HARI GURU…..SEMOGA KITAKAN DAPAT MENJADI SEORANG PENDIDIK YANG BERJAYA DUNIA HINGGA KE AKHIR HAYAT…..WEHLA JEDI…MUNG TANYE PLOK BAKPE ORG KAWEN…MESTILAH NOK HIDUP BERKELUARGA…..PAH TU MESTI NOK ANOK….KALU NOK ANOK MUNG PAHAM2 SNDIRILA MUNG KENE WAK MENDE…..BEST KALU KAWEN NIE….AKU BARU JE GI IKAT SORANG BUDOK PUANG….ORG GANU GOKLA……..DOK LAME LAGI TAMATLA ZAMAN BUJANG AKU……..KALU JADI SAPALA KAD KAWEN AKU KE SUME…..TAHNIAH DAN SELAMAT PENGANTIN BARU PADA YANG BARU KAWEN. 2 SARAH MOGA BERBAHAGIA KE AKHIR HAYAT…..UTK YANG LAIN TU….JANGAN TUNGGU LAMA-LAMA……SEGERAKANLAH PERKARA YANG BAIK NIE……OK APE2 PERKEMBANGAN MAKLUMKAN DARI MASA KE SEMASA…..TAHNIAH JUGA KEPADA 2ND BATCH PASAL SEMUA DAH SELAMAT POSTING. BULAN 8 SAYA AKAN BERCUTI KE SABAH…PI TGK KONVO UMS…..JUMPA SAHABAT2 LAMA…

  154. jedi
    Jun 2, 2008 at 5:42 pm

    musim cuti ni mmg ramai org kawin, masa cuti ni la org nk rehat, kawin ar masa tak cuti, janji halal.

  155. naza
    Jun 20, 2008 at 12:51 pm

    salam…
    pe kabar sume? harap sume orang dlm keadaan yang baik..dah ready untuk interview? skrang bnyak sngat isu panas yang timbul.minyak la..gaji la..politik lagi la, apa la soalan2 yang ditanya nanti… k la good luck utk sume..harap sume orang lulus n dilantik jd guru tetap sampai umur 58thun.
    k..semoga berjaya!

  156. naza
    September 11, 2008 at 7:33 am

    salam…
    selamat berpuasa sume!

  157. Azhars
    September 17, 2008 at 1:15 pm

    Selamat berpuasa dan selamat hari raya…. dah setahun website kita …. masih sunyi… harap2 kawan2 dapat memeriahkan lagi suasana laman web kita… jgn terputus perhubungan….

  158. Azhars
    September 26, 2008 at 10:05 am

    Selamat Hari Raya… Buat kawan2… Maaf zahir & batin…

  159. jedi
    September 27, 2008 at 4:33 pm

    au meh!!! salam raya ngagai bala pengajar ba kampung ngarapka kita gerai belama & manah2 ngawa legi…
    aku ditu gerai belama baka suba… agi manah diatu!!!

  160. jedi
    September 27, 2008 at 4:44 pm

    betul!!! selamat ari raye kepada para cikgu di kampung harap2 korang sihat selalu & keje bagus2 nanti…
    aku mcm dulu jgk sihat sokmo… skang lg bagus!!!
    hahahaha…………………….

  161. naza
    Oktober 4, 2008 at 9:37 am

    selamat hari raya sume!

  162. pendy
    Oktober 31, 2008 at 6:53 pm

    salam,
    cikgu-cikgu semua..apa khabar?
    dah dekat setahun dah kita jadi cikgu?apa cite?
    harap ada perkembangan yang positif supaya menjadi guru super?
    skrg i kat bandaraya sandakan,esok SMK Pamol ada dinner kat Sabah Hotel,
    minggu lepas Rosli n SMK Tongud teachers have their dinner at ease butiqe hotel,
    erm..aku sgt sibuk sekarang..byk keja2 pkeranian..peka,wat laporan la,etc..
    sehingga SKT pun kena taip guna MESIN TAIP..ish2 zaman dinosour…
    aku juga dilantik jadi guru rumah sukan..jawatan yang org lain tak mau..
    mana tak nya..jadi guru rumah sukan nie letih nak bagi hampa..
    dari pagi aku berkemeja..turun padang latih budak pun dgn baju kemeja gak..
    lompat kijang la,merejam lembing..etc..penat2
    tapi itulah kerja seorang yang bernama GURU DG41..
    rumah sukan aku ialah rumah kuning…aku bagi nama TUN PERAK..
    tak cukup lagi..aku juga jadi guru aspirasi..buat majalah sekolah..
    pening aku..nasib baik ada Azhar..aku tepon dia minta nasihat..
    joned pun ada gak aku tepon…
    nak aku taip semua mmg tak cukup…takpa nanti sat lagi kalo rajin aku taip lagi…

  163. pendy
    Oktober 31, 2008 at 6:57 pm

    aku nak jemput semua kawan2 ke majlis perkahwinan aku pada hari ahad 30hb November 2008 di rumah aku kat perlis..datang la beramai2

  164. pendy
    November 1, 2008 at 11:44 am

    salam,
    cikgu2 semua apa khabar?sehat..rindu u all la…

  165. YASER
    November 5, 2008 at 4:36 pm

    salam muhibbah sahabat2 sekalian..
    ni kali pertama aku menerbangkan nukilanku ke dalam blog ni..
    Daku skrang ni sememang sibuk gila..xdapat ku gambarkan dengan kata2..tp entah kenapa haku teringat dengan blog ni…
    maybe sebab hatiku teringat sangat pada kenangan indah bersama di upsi dulu..
    setahun ini memang mengajar erti kehidupan sebagai seorang guru dan manusia…
    ada pahit,manis,sedih dan tawa..ops lagi satu…stress..
    tp dengan semua itu,rasa kesyukuran dipanjatkan kepada Ilahi kerana Dia adalah Maha penentu segalanya..
    erm…buat sahabat2 yang akan melangsungkan perkahwinan..
    sekiranya majlis dibuat sebelum tarikh 4 Disember 2008, maaf ku dipohon kerana daku masih berada di bumi kenyalang ini( jaga SPM da..)
    maybe bagi kenduri sesapa lebah tarikh tadi, maybe boleh diusahakan…
    akhir bicara..bagi sesapa yang hairan kenapa ayat2 ku pada petang yang hening ini agak blues..so jawapannya..aku tengah mengantuk ketika kursus yang dianjurkan didalam lab komputer sekolah aku..

    p/s: kawan2 jangan ikut perbuatan ini..waktu kursus tumpukan perhatian betul2 yer..=p

  166. jedi
    November 16, 2008 at 10:38 am

    rumah sukan aku rumah helang, aku ar pengurus besar rumah helang…
    sebelum aku menjejakkan kaki ke sane lg name aku & name pengurus2 rumah sukan lain da diorg senaraikan… sekola aku cuti lambat, hari jumaat 14 nov masih lg kena pegi sekola, tp pegi kejap je pukul 9 da chow pegi bandar, mase ari last tu aku lepak kt kantin dgn kekawan yg sesame posting & jgk yg masuk bulan april tambah jgk dgn yg baru 1 ari posting sane die kena duk kt sane sampai 5 dis, tambah lg sorg kawan aku yg dpt transfer blik semenanjung ikut bini die kt johor, da 4 tahun die kt sekola aku…
    kami borak2 sambil begurau ketawa mcm tadak ape2 yg penah buat kami tertekan mungkin sbb lg beberape jam nk naik bilun kut, rase mcm cepat je mase belalu da tamat pn sesi pesekolahan edisi 2008…
    byk ar jgk pengalaman walopun baru setahun, tp syukur tadak yg teruk2, paling aku takut pengalaman mandi sungai kt utan behampiran umah panjang kawan aku, (da byk umah panjang aku pegi maklum la posting dlm utan) lepas ambik rambutan kt atas bukit kami turun mandi, jalan kecik je kiri kanan ade kandang babee la plak dekat sgt la dgn aku muncung binatang tu tekeluar dari kandang sbb diorg ingt aku nk bagi makanan kut, aku yg itam ni da jadi putih kepucatan hehehe mujur la mase mandi tadak buaye…
    ntah pe lg aku nk taip, sekadar hiburan di pagi ahad… salam!!

  167. naza
    November 21, 2008 at 9:29 am

    salam…slmt pg.
    pe kabor sume? best x cuti? harap pendy n kwn2 len yg kwin cuti nie berbahagia hingga ke akhir hayat.
    kiter kt kuching lagi, jaga exam spm di smk paku..boleh thn jauh dari rumah. tp bestnye boleh pandu kete baru lama2..hehe. x sabar nak blik kg sbnrnya..tp apa boleh buat gatal sngat nak jd pengawas exam. takpelah timba pengalaman. 4h disember nie bru blik smnjg.
    tahun pertama jd cikgu, alhamdulillah keje sume baik. x da pengalaman pahit sume manis2 je..
    harapan thun depan, harap bole laksanakan tugas dengan lebih baik walaupun lebih bnyak keje yang perlu dilakukan.
    thun depan kiter jd ketua rumah sukan liu shanbang atau lebih dikenali sebagai rumah kuning..terkejut..takut x dpt buat dengan baik, yelah mana ada pengalaman..tp ramai cgu kata nak tolong. harap2 x de masalah.
    k la..harap thun dpan sume berjalan lancr..salam.

  168. naza
    November 21, 2008 at 9:36 am

    hehe..lupe.
    pada kwn2 di srwk, jom lah join engkabang. net. almt website- http://forum.engkabang.net. website nie utk guru2 di srwk. mcm2 informasi boleh dapat, bahan utk mengajar pun boleh cari dalam web nie.

  169. pendy
    April 14, 2009 at 11:01 am

    salam cikgu2 semua…tahun yang penuh gemilang..ada saja tugasan yang menyebabkan aku bz..daripada sukan daerah ke sukan bahagian terus ke perkhemahan unit beruniform..aku leftenan utk krs..tahun nie aku yakin pasukan aku tetap juara..tapi saingan makin mantap sebab semua dah dapat baju seragam..kawan2 semua aku tetap ingat masa di upsi..apa yg aku suka ada teman untuk berbincang..kat sini…ermmm..

  170. jedi
    Jun 7, 2009 at 3:44 pm

    rase kejap je da 2 thn jd cikgu..
    best jgk bile da lame rase mcm tadak ape2 yg susah..
    x tau la kalu ade antare kite da transfer ke skola baru..
    aku kt sibu ok lg kut bak kate yaser boy & syarum bleh lg thn 2,3 thn lg sane..
    bye.

  171. niza
    Ogos 6, 2009 at 8:20 pm

    salam korang…lame xtngalkan ape2 msg kt cni n dah lame xmsuk blog nie…bile bace blik msg2 korg t’ingat knangan kt upsi dolu2..so sweet🙂..niza masih lagi ngaja kt segamat..dah 2X mntak pndah tp xlulus…agaknye JPNJ sayang sgt kt niza huhuhuhu….ape2pun usaha tangga kejayaan kan…hjg thn nie mntak lg..korg doakan utk niza ye..okla smpai cni dulu
    salam…

  172. ust79
    Ogos 7, 2009 at 12:16 am

    Assalamualaikum….nama brita?lama betui tak tengok blog nie…..tup2 dah setahun dah berlalu…skarang pun dah msk bulan 8 tuk tahun kedua di bumi sarawak nie….memang pantas masa berlalu…ape macam yang dah berkeluarga? dah bertambah ke rakyatnya?:-) utk kawe insyaAllah bulan 10 nie lahirla sorang… 😉 yang lain bila lagi? jangan tunggu lama-lama?ape2 pun ramadhan dah nak menjengah…ape persediaan kita? mulakanlah dengan puasa sunat….yang masih tertunggak utangnya tuh bayo la cepat2…moga ibadah kita di terima Nya….ok u guys…..lain kali kawe tulih lagi…memang banyok beb kalu nak crita bab pengalaman nie……kalu ada rezki…tryla aturkan reunian kat mane2…..kalu buleh mai cibu ok gak….kita gathering kat sana….ok pe2 hal infomla yea…assalamualaikum….

  173. pendy
    Ogos 17, 2009 at 11:12 am

    salam..tahniah ustaz! berjaya membuktikan kejantanan opsss..sory..tahniah coz dapat meramaikan umat Nabi Muhammad saw..utk ustad: didik lah dia dengan penuh kasih sayang dan warnailah peribadi dia dengan peribadi islam.. kalau lelaki biarlah dia jadi seperti Umar al-mujtahid..kalau perempuan biar lah dia jadi seperti asiah yusro..utk Jedi dan yase boy:lama tak dengar cerita..bila nak membuktikan kejantanan?aku belum ada rezeki..coz my wife kena kursus 6 bulan..utk niza: minta je tukar coz..baik cuba daripada tak buat apa2

  174. jedi
    September 20, 2009 at 8:33 pm

    salam..
    pekaba weh? aku sihat…
    bye…

  175. Oktober 6, 2009 at 12:25 pm

    salam…sunyi giler blog nie

  176. naza
    Oktober 23, 2009 at 3:12 am

    salam…
    lama dah x lawat laman nie..
    tiba2 rasa rindu..

  177. ust79
    Februari 21, 2010 at 6:33 am

    assalamualaikum & salam sejahtera…..pekabo BTS semua? HArap2 semuanya dalam kandungan sehat. Apa perkembangan terkini korang. Ada yang baru kawin ka? kalau ada slamat pengantin baru.bagi yang sudah bila korang nak tambah tenteranye? untuk pendy, sabar yea dan teruskan usaha.insyaAllah ada rezekinya tu nanti. untuk Jedi jangan dok pancing ikan je….pancing la orang pulok…..rugi kalau lambat2 kan….🙂 ape2 pun wish korang semua berbahagia selalu..wallahu’alam…
    salam ingatan dari;
    -haizul,zuria & muhammad ikhwan-

  178. ust79
    Mac 30, 2010 at 10:41 pm

    assalamualaikum…..salam sejahtera……warga BTS semua……kalau sesiapa ada powerpoint notes biology form 4, minta uploadkan ke website nie. i’m realy need it.

  179. naza
    April 2, 2010 at 4:06 pm

    salam..
    nang sepi hbis laman towk..x der cerita terbaru ke untuk 2010 nie?
    sy masih mengajar chemistry, x der can langsung nak ajar biologi..towk kalo ditanya soalan bio, mmg x dpt jawab..tp kalo tnya soalan chem, insyaallah boleh jawab..hehe..ada sape2 yang dah induksi ke? bila nak induksi ye? kalo tnya jpn, diorng kata x der bajet..hmmmm…susah jgak yer kalo kementerian x der bajet..bila kita nak confirm jawatan..?????????

    • jedi
      April 23, 2010 at 9:44 am

      x yah konpem pon xpe

  180. ust79
    April 8, 2010 at 8:15 pm

    salam seperjuangan buat sahabat & sahabiah sekalian…yealakan…dah 3 tahun tapi lum gi induksi lagi…lambatla kompem kalu macam nie……kenapalah kita dilayan macam nie yea…….ape2 pun sabau jela eak…….insyaAllah ada hikmahnya…moga Allah mempermudahkan segala urusan kita………se lagi kalu ada lesson plan tuk biology form 4 tu tolong2la upload kat sini yea…

    • biodpliupsi
      April 21, 2010 at 7:16 pm

      ust…aku cari tak jumpa….dah lama simpan dalam cd…yg aku ingat ada sampai chapter 4 jer…

      • ust79
        April 29, 2010 at 10:17 am

        salam semua…..kawe lemah skit bab jadi admin nie….tak brape mahir sangat…..takpa kalu ada sampai bab 4 pun kire ok dah tu…leh kawe guna..tahun nie mencabar skit..da byk ajar kelas sains nie rasa best lak ngajar sains..bila tibe time bio tu yang lintang pukan tu….da uploa lum?

  181. biodpliupsi
    April 21, 2010 at 7:15 pm

    Salam ust….hg jadi admin boleh…? hehehe

  182. pendy
    April 22, 2010 at 3:17 pm

    Salam semua..marilah kita bina kembali jambatan kasih antara kita..walaupun saya faham semua sibuk dan semua sudah mempunyai keluarga tapi saya rasa tidak rugi kalau ikatan ukhwah kita masih utuh..sama2 membantu dlm hal2 ke arah kebaikan..

  183. naza
    April 23, 2010 at 5:55 pm

    salam..wah! dah ada rupa baru dh laman towk..bagus2 nampak fresh!
    tntg resources dalm pengajaran, selalunya saya dptkan dlm engkabang.net. soalan2 spm pun ada..x pyh confirm pun x pe..tetap semangat nak mengajar..tapi..rugi la jugak kan..selagi x confirm x boleh mintak jd GC..

  184. Pendy
    April 25, 2010 at 9:41 am

    Salam to all BTS,
    macamana pagi ini?semua sehat..alhamdulillah..okey saya nak kongsi sikit kepada sesiapa nak dapatkan soalan2 untuk ulangkaji boleh download daripada koleksisoalan.blogspot.com terima kasih kepada mosac.

  185. biodpliupsi
    April 29, 2010 at 10:38 am

    Salam ust… download nota biology kat sini….
    http://www.smksp.net/nota/Tingkatan%204/BIOLOGI/Nota/

  186. yusnur
    Mei 9, 2010 at 7:36 pm

    salam semua.. lama xmsk web ni. hopefully semua rakan BTS sihat sejahtera. sape2 di swk yg nk info leh join enkabang.net. dh 2thn setengah sy kat swk ni. insyaallah bln8 ni confirm. yezza… keadaan skul pn dh semakin baik. harap2 thn depan dpt apc. moga2 kwn2 yg lain pn sama jgk. apa2 pun yg penting kte enjoy…!!!_ salam.

  187. Oktober 20, 2012 at 7:18 pm

    Wow, superb weblog format! How long have you ever been blogging for?

    you make blogging glance easy. The entire glance of your site is excellent, as neatly as
    the content material!

  188. April 5, 2013 at 4:17 am

    I can’t tell you how fast you will see results because it depends on how much you want to get rid of acne. Touching your chin frequently will transfer these germs and dirt to the chin area which may result in acne on chin. Make certain that the information you get is genuine in order that you can effectively do away with your warts.

  189. Julai 13, 2013 at 1:06 am

    Unquestionably imagine that which you said.

    Your favourite justification seemed to be on
    the web the simplest factor to understand
    of. I say to you, I definitely get irked while other people think about worries that they just do not realize about.
    You controlled to hit the nail upon the highest and also outlined
    out the whole thing with no need side-effects , people could take
    a signal. Will probably be again to get more. Thank you

  190. Julai 16, 2013 at 11:57 pm

    That is really fascinating, You’re a very professional blogger. I have joined your rss feed and stay up for searching for more of your excellent post. Additionally, I have shared your site in my social networks

  191. Julai 25, 2013 at 1:19 am

    My partner and I stumbled over here by a different web page and thought I might as well check things out.

    I like what I see so now i’m following you. Look forward to finding out about your web page repeatedly.

  192. April 22, 2014 at 5:12 pm

    Kiss Me, Kate, Man (Gangster) #1 (with the Capitol Hill Arts Workshop).

    And then we had the great Armstrong brothers, Vic and Andy, to choreograph the crusade sequence, so we really
    were blessed. In the event you want to honor your ancestral heritage or culture,
    there are many options to choose from.

  193. Julai 8, 2014 at 4:51 am

    Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of
    spam responses? If so how do you reduce it, any plugin or
    anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

  194. September 29, 2014 at 5:28 am

    It’s difficult to find educated people about this topic, however,
    you seem like you know what you’re talking
    about! Thanks

  195. Januari 1, 2015 at 8:09 am

    Greetings I am so glad I found your website,
    I really found you by error, while I was searching on Aol for something else, Anyways I am here
    now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all
    round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
    look over it all at the moment but I have bookmarked it and
    also added in your RSS feeds, so when I have time I will
    be back to read much more, Please do keep up the great job.

  196. Mei 3, 2015 at 6:22 pm

    We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our
    community. Your site offered us with helpful info to work on. You’ve performed
    a formidable process and our entire neighborhood will be grateful to you.

  197. September 22, 2016 at 4:47 am

    What’s up, its pleasant article on the topic of media print, we all be aware
    of media is a wonderful source of information.

  1. Oktober 6, 2014 at 5:56 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: